Orosz rakétavédelmi rendszer újabb ütege érkezett Törökországba

Az Sz-400 rakétavédelmi rendszer újabb ütegének Törökországba érkezését jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök a Moszkvához közeli Zsukovszkijban, ahol kedden török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal együtt nyitotta meg a MAKSZ légi kiállítást - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. augusztus 27. kedd, 19:55
Fotó: Pixabay

Putyin megerősítette, hogy az újabb Sz-400-as szállítást kedd reggel teljesítette Oroszország. A rendszer hadrendbe állítását Erdogan egy korábbi bejelentése szerint áprilisra tervezi Ankara.

A kiállításon megmutatták Erdogannak az orosz Szu-34-es, 35-ös és Szu-57-es vadászgépeket. A NATO-tag Törökországot az Sz-400-asok vásárlása miatt az Egyesült Államok kizárta az F-35-ös amerikai vadászgép fejlesztési programjából.

A török vezető orosz helikoptereket és utasszállító repülőgépeket is megtekintett.

Putyin és Erdogan múlt héten bejelentett újabb tanácskozását a szíriai Idlíb tartományban kialakult helyzet tette szükségessé. A török elnök ugyanis - országa határainak védelmére hivatkozva - kilátásba helyezte, hogy hamarosan csapatokat vezényel Szíria északi területeire.

Az egyre intenzívebbé váló idlíbi harcok veszélybe sodorták a tartománybeli ütközőzóna létrehozásáról tavaly szeptemberben megkötött orosz-török megállapodást.

HOZZÁSZÓLÁSOK