Orosz gyarmattá teszi Szerbiát a Gazprom?

A szerb ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy a Déli Áramlat építéséről kötött megállapodással orosz gyarmattá teszi az országot.
Barabás T. János, 2013. november 13. szerda, 10:23
Fotó: Napi.hu

Az ellenzéki szerb liberális demokraták egyik képviselője a belgrádi parlamentben azt a kérdést tette fel a kormánynak, hogy a Déli Áramlat szerbiai szakaszának építéséről kötött megállapodással nem teszi-e az orosz állami tulajdonban levő Gazprom, vagyis Oroszország gyarmatává az országot. Judita Popovics követelte, hogy adjanak tájékoztatást az ország vezetői és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatójának tárgyalásairól, amelyek szerinte nem voltak átláthatóak. Azt is felvetette, hogy a gázvezeték építésének november 24-ére bejelentett megkezdése valós lesz-e, vagy csak egy újabb ceremónia - idézte a Tanjug hírügynökség.

Tomiszlav Nikolics államfő szerint a projektnek rendkívüli a jelentősége a szerb gazdaság számára. Az elemzők úgy vélik, hogy az építkezés kezdetére valószínűleg csak a jövő év elején kerül sor, november 24-ikén várhatóan csak az oroszok javaslatának megfelelően három dokumentum aláírására kerül sor: a gáz Szerbián való átszállításáról, a finanszírozásban való szerb részvételről és egy a szerb kormánnyal kötött különleges megállapodásról - ez utóbbi tartalmáról semmi sem szivárgott ki, ami az ellenzék gyanakvását erősíti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.11.13 11:21

Nem gyarmat.

Szoros szláv testvériség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html