Orosz robbanófejek fűtik az amerikai reaktorokat

A leszerelt orosz nukleáris robbanófejek anyaga szolgáltatja az amerikai atomerőművek által termelt energia mintegy felét.
Barabás T. János, 2013. október 10. csütörtök, 10:25
Fotó: Napi.hu

Mintegy húszezer orosz nukleáris rakéta leszerelt robbanófeje adja az Egyesült Államok atomerőművei által termelt energia felének fűtőanyagát - tájékoztatta az ENSZ illetékes bizottságát Rose Gottemoeller amerikai fegyverzet-ellenőrzési miniszterhelyettes.

Egy 1993-as leszerelési megállapodás alapján a fegyver-szintű magasról alacsony dúsításúra alakított urániumot az Egyesült Államokba viszik, ahol nukleáris fűtőanyaggá formálják, s ezt használják csaknem valamennyi amerikai atomerőműben. Az utolsó ilyen, 500 tonnás orosz szállítmány a "Megawattok megatonnákból" program keretében novemberben hagyja el hajón Szentpétervárt, és decemberben érkezik az USA-ba.

Az elmúlt 15 év átlagában ezek adták a teljes amerikai áramtermelés mintegy 10 százalékát - írta a RIA Novosztyi hírügynökség. Gottemoeller szerint annak szellemében, hogy Barack Obama elnök a nukleáris fegyverkészletek további egyharmaddal való csökkenését szorgalmazza, az USA törekedni fog az orosz szállítások folytatására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2013.10.11 10:23

Idézet a cikkböl:::Egy 1993-as leszerelési megállapodás alapján a fegyver-szintű magasról alacsony dúsításúra alakított urániumot az Egyesült Államokba viszik, ahol nukleáris fűtőanyaggá formálják, s ezt használják csaknem valamennyi amerikai atomerőműben.

Megjegyzés:::Most már Oroszország és Israel is rendelkezik ezzel a csúcs technikával !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html