Hogy lehet, hogy Putyin tart Navalnijtól? Meglepő a válasz

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezér mögött nem áll olyan politikai erő, amely belátható időn belül megszoríthatná a Vlagyimir Putyin államfőt támogató kormánypártot, az Egységes Oroszországot. Úgy tűnik, mégis valódi veszélyt jelent a regnáló orosz rezsimre.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 11. péntek, 19:15
Fotó: Reuters

Amikor a Kreml politikai ellenfelei mérgezés áldozatául esnek, a hivatalos védekezés, amely bizonyítani hivatott, hogy a titkosszolgálatnak semmi köze az esethez, triviálisnak látszó érveket használ. Semmit sem nyertek volna az ország vezetői az illető ellenzéki halálával. Az illető nem komoly politikai tényező. Az illető halála több gondot okoz a gyanúsítás miatt az ország vezetésének, mint amennyit a politikai tevékenysége okozott vagy okozna, ha folytatná azt.

Szergej Gurijev közgazdász, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank korábbi vezető elemzője úgy véli, hogy ez az érvelés sántít. Egy közgazdasági elméletre, az úgynevezett kinyilvánított preferencia koncepciójára hivatkozik, amely úgy szól, hogy ne azt figyeljük, hogy a gazdasági szereplők mit mondanak, hanem hogy mit tesznek. Például ha egy szakértő azt mondja, hogy érdemes rubelt vásárolni, de a saját devizamegtakarítását dollárban tartja, akkor az ő kinyilvánított preferenciája az, hogy a dollár a jobb befektetés.

Mi a legnagyobb veszély?

Minden gyilkossági kísérletet, amelynek valós kivizsgálását egy rezsim elutasítja, elemezhetünk hasonló módon. Ezek arról árulkodnak, hogy kik lehetnek a rendszer valódi ellenfelei. Az első kérdés, amit fel kell tenni, úgy szól, mitől félnek a hatalmon lévők a leginkább. A Moscow Times publicistája szerint a rendszerváltástól, ami akkor történhet meg, ha elvesztik az őket támogató elit és a társadalom támogatását. Ez pedig akkor történhet meg, ha e két csoport úgy látja, hogy többet nyerhet a jelenlegi vezetés cseréjével, mint ha fenntartaná a státus quót.

Oroszország esetében a Kremlt három fronton fenyegetheti egzisztenciális veszély. Ha az ellenfele hatásosan tud fellépni annak érdekében, hogy Vlagyimir Putyin államfő szövetségesei ellen szankciókat (nyugati üzletelési és utazások korlátozásokat) alkalmazzanak, ha alá tudja ásni az elnök népszerűségét, illetve ha fel tud mutatni egy olyan jövőképet, amely szerint jobb lehetne az élet Oroszországban, mit a jelenlegi hatalom alatt. Más szóval stabil gazdasági növekedést, a jólét emelkedését és a jog uralmát tudja kínálni a putyini éra stagnáló gazdasága és korrupt állama helyett.

Voltak előzmények

A Moscow Times cikkírója szerint ezért gyilkolták meg Borisz Nyemcovot és mérgezték meg kétszer Vlagyimir Kara-Murzát. Ezek az ellenzéki vezetők képesek voltak például elérni, hogy tovább szigorítsák a nyugati szankciókat az elnök embereivel szemben. Navalnijjal az lehet a baja az ország vezetésének, hogy hatékonyan tárja fel a Putyint körüllengő korrupciós ügyeket, ami komolyan rombolja az államfő népszerűségét. A másik, hogy miközben Putyin nem teljesítette 2012-es elnökválasztási ígéreteit, és a 2018-as vállalásaihoz sem látott hozzá, Navalnij két évvel ezelőtti elnöki programja áll (annak ellenére, hogy a hatóságok nem engedték indulni a választáson).

Ebben az egészségügyre, az oktatásra és a tudományra fordított állami kiadások megduplázása, az államigazgatás költségeinek lefaragása, korrupcióellenes fellépés, dereguláció és más gazdaságösztönző intézkedések szerepelnek. Ez a program is szerepet játszhat abban, hogy Navalnij YouTube-csatornájának négymillió követője van és képes volt országos hálózatot kiépíteni támogatóiból, amely de facto a leghatékonyabb pártként működik Oroszországban. Ezt bizonyítja, hogy "okos szavazás" kezdeményezésük, amelyben arra biztatták az embereket, hogy a választásokon a kormánypárt legerősebb ellenfelére szavazva egyesítsék erejüket, érezhető sikereket hozott.

Ebből fakadóan a Moscow Times cikkírójának van egy tippje arra is, mit tehet az orosz ellenzék Navalnij védelme érdekében. A hatalom, amennyiben a titkosszolgálat áll az ellenzéki vezér elleni mérgezési kísérlet hátterében - az orosz hatóságok a mérgezés tényét is vitatják -, azért támadt rá, mert úgy érzi, hogy pótolhatatlan. Az ellenzéknek bizonyítania kell, hogy sokan állhatnak a helyére, hogy sok potenciális vezetőjük van, így nem érdemes kiiktatásukkal kísérletezni, mert túl nagy imázsrombolással járna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.09.12 17:54

@M0ng00s3: " kár ,hogy sem az összevissza hadováló ,logikai bukfencekkel teli ,szimplán regisztrált ruszofób Komócsin elvtárs firkálmányára ,sem a Te érvelési hibádra nincs semmiféle bizonyíték. "


Mire nincs bizonyíték te szerencsétlen ? Azok a nevek akiket leírtam nem léteznek ? Mindegyik félrenyelte az almát, mint Hófehérke ?

Vagy mi kellene ? Putyin kiáll a kamerák elé és bevallja ? Vagy mire nincs bizonyíték ? Arra, hogy sok-sok éven keresztül KGB tiszt volt ?

Milyen logikai bukfenc ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.09.12 13:09

Minden olyan aktor a politikai palettán, legyen az hivatásos vagy amatőr káros és veszélyes a hatalomra, aki és ami a kívánt (jelenesetben nyilván Putyin) népszerűséget csökkenti, elvonja, elhappolja.... Bőven elég ok ez likvidálni, Egy népszerű ellenzéki vezér, aki ráadásul a fiatalokat szólítja, országos hálózata van, menő csatornája stb... borzalmasan veszélyes a hatalomra.. .. Ha meg tud mozgatni milliókat és azok kivonulnak Moszkvában... simán rendszert döntenek.... de legalábbis polgárháborút törhetnek ki... mert diktatúrát leváltani másképp nem lehet, csak erőszakos buktatással... a szavazást el lehet felejteni... ahogy ez nálunk is van szarbangecisztánban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

M0ng00s3, 2020.09.12 12:13

@Darabont1453: kár ,hogy sem az összevissza hadováló ,logikai bukfencekkel teli ,szimplán regisztrált ruszofób Komócsin elvtárs firkálmányára ,sem a Te érvelési hibádra nincs semmiféle bizonyíték.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugati, 2020.09.12 00:53

Hogy a pchba Putyin már csak olyan családból származik. Ha ezt cikknek nevezett fordmelvennt elolvasna rohogó gorcsot kapna, mint Ágika.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.09.11 23:31

Putyin cárevics sok éven keresztül KGB-s volt, ráadásul ennek az időnek egy jelentős részét a legveszélyesebb fronton az NDK-ban töltötte ahol sok mindent látott és sok tapasztalatot szerzett merényletek és gyilkosságok terén.

KGB nem riadt vissza senkinek sem a likvidálásától ( mondjuk a CIA sem ), aki az útjába állt. Még II. János Pál pápa elleni merénylet is belefért. Az eszközök pedig bármik lehettek. Méreg, lőfegyver, pokolgép..teljesen mindegy.

Putyin nem csinál mást csak ezeket az általa eredményesnek tartott eszközöket használja. Most, hogy korlátlan hatalommal uralkodik Oroszországban lényegében cárként ezeket az eszközöket is használja korlátlanul.
Politkovszkaja, Nyemcov, Juscsenkó ukrán elnök, Litvinyenkó, Szkripal, most Navalníj. De volt több más újságíró is aki Putyin korrupt disznóságaival foglalkozott és utána " kiugrott " a toronyházi lakásának ablakából, vagy egy közeli folyóból halászták ki a hulláját.

Nincs ennek még vége. Navalníj veszélyes volt, mert egyre népszerűbb ember volt, országosan ismert, megvesztegethetetlen és fáradhatatlan volt. És egyfolytában borította Putyin és rablóbandájának a korrupciós ügyeit. Nem segített az sem, hogy állandóan vegzálták a hatóságok, és havonta letartóztatták pár napra. Csak az elszántságát növelték ezzel. Mivel nem volt hajlandó abbahagyni amit csinált és disszidálni sem, ezért megpróbálták megölni. Ha meghal egy " független " orvoscsoport megcsinálja a boncolást és megállapítja, hogy infarktusa volt és meghalt a repülőn, ahol ugye nincs orvos és mire leszáll már csak a hullaszállítónak van dolga vele.

Nem sikerült a dolog, de ettől még nem megy el a kedvük az ilyesmitől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html