Oroszország nagy jutalmat ígér az Orbán-kormánynak

Oroszország komolyan fontolgatja, hogy három európai uniós tagországgal szemben feloldja élelmiszerimport-tilalmát, miközben a lengyel élelmiszeripar Ázsiában keres magának új piacokat. Moszkva végső döntése nem a napokban várható.
Napi.hu, 2015. április 8. szerda, 10:11
Fotó: Napi.hu

Az orosz kormány fontolgatja, hogy megszünteti az élelmiszerek importjára vonatkozó tilalmát Ciprus, Görögország és Magyarország esetén - jelentette ki Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter a Reuters tudósítása szerint. Moszkva azt követően tiltotta meg az élelmiszerek nagy részének bevitelét az Európai Unióból és még néhány további országból, miután az USA és az EU az ukrán válságban játszott negatív szerepe miatt szankciókat fogadott el Oroszországgal szemben.

Összesen kilencmilliárd dollár értékű gyümölcs, zöldség, hús, csirkehús, hal és élelmiszer esett áldozatul a rendelkezésnek. Az orosz tilalom augusztusig érvényes, akkor felülvizsgálják meghosszabbításának lehetőségét, ám a három uniós tagország, amelyek kormányai barátságos hangot ütnek meg Oroszországgal szemben, hamarabb kikerülhet a tiltott zónából. Fjodorov elmondása szerint Vlagyimir Putyin államfő dönt arról, mely országok kaphatnak kedvezményeket, így a kormánynak csupán javaslattételi jogosultsága van ebben a kérdésben.

Beszélgetnek

Lesz termés Oroszországban
Fjodorov azt is elmondta, hogy az orosz búza kivitelére június 30-áig érvénybe lévő tilalmat várhatóan nem oldják fel ennél korábban. A korlátozás meghosszabbításáról májusban vagy júniusban döntetnek. Az agrárminisztérium továbbra is 100 millió tonnás gabonatermésre számít 2015-ben, ami néhány millió tonnával elmaradhat a tavalyi rekordterméstől.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerdán találkozik Putyinnal, ugyanakkor az agrárminiszter szerint most még valószínűleg nem jelentik be a dél-európai ország élelmiszereire vonatkozó korlátozás feloldását. Ugyanakkor Dmitrij Peskov, az államfő szóvivője arról tájékoztatta a sajtót, hogy az ügyről tárgyalni fognak a két ország delegációjának tagjai. Ezt azzal magyarázta, hogy látva az agrártermékek kereskedelemének visszaesését, természetes, hogy a probléma felvetődik a felek között.

Úgy tűnik, Lengyelország más utat választ az orosz élelmiszerimport-tilalom leküzdésére, mint a Moszkva barátságát kereső három uniós társa. Varsó gyorsan le akarja zárni az indai kormánnyal folytatott tárgyalásokat a lengyel élelmiszerek importjának engedélyezéséről. Marek Sawicki mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter indiai látogatásán kijelentette: elérkezettnek látják az időt a négy éve folyó egyeztetések sikeres befejezésére.

Nagy, színes, édes export

Lengyelország Európa ötödik legnagyobb élelmiszer-exportőre, kivitelének értéke tavaly meghaladta a 21,3 milliárd eurót. A miniszter szerint igyekeznek meggyőzni indiai kollégáikat, hogy Lengyelországból első osztályú termékeket vásárolhatnak. Sawicki elmondása szerint tejet, tejtermékeket, csirke- és sertéshúst, gyümölcsöket és zöldségeket - utóbbin belül például gombát - vinnének Indiába. Ha megkapják az engedélyeket, akkor reklámkampánnyal fognak hátszelet adni az indiai nagyvárosokban a lengyel élelmiszereknek.

A varsói illetékesek Vietnamban is tárgyalnak az élelmiszerexport lehetőségeiről. Az egyeztetések elsősorban az alma termelésének és szállításának növény-egészségügyi veszélyeiről folynak. A vietnami fél - miután egy szakértői delegáció a helyszínen tanulmányozta az alma termesztését és feldolgozását - elővezeti az import technikai követelményeit. Egy vietnami illetékes megjegyezte, hogy országa fogyasztói a nagy, színes, édes gyümölcsöket szeretik.

Nem tetszik az EU-nak
Az Európai Bizottság egyelőre nem kommentálja hivatalosan, mit tenne, ha Oroszország feloldaná a görög gyümölcsök importjára vonatkozó tilalmat, miközben a többi EU-tagország esetén fenntartaná az élelmiszer-beviteli korlátozást. Nagy kérdés, hogy Görögország ez esetben büntetlenül szállíthatná-e termékeit Oroszországba? Az Európai Bizottság szóvivői hangsúlyozták, hogy spekulációknak tartják ezt a hírt, és találgatásokat nem kommentálnak. Ugyanakkor megjegyezték, hogy az Európai Tanács március 19-ei ülésén minden tagállam támogatta a Moszkva-ellenes szankciók meghosszabbítását. Ennek fényében a bizottság elvárja a tagállamoktól hogy kitartsanak a közös fellépés mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

chepunk, 2015.04.09 09:28

Ha oroszország kedveskedik nekünk annak nagy árát fogjuk fizetni. Minden kisország, nép nagyon rábaszott az orosz barátságra (medvével nem lehet barátkozni... a saját barát gondozoját is széttépi, mert vadállat), az oroszokkal,csak a nagyországok tudnak normális egyenrangú viszonyt kialakítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.04.09 07:49

@Nemtom5: Az EU legyen akármilyen bürokratikus, attól még belső szabályai vannak. Ezen szabályokat fogadtuk el a belépéskor, és ezeket rúgja fel a csuti. Brüsszelnek elég sok módszer áll rendelkezésére ahhoz, hogy a kórusból kiéneklő tagot megfékezze. Türelmesen vártak egy darabig, remélve, hogy a sok kritika hatására változtat a magyar kormány a hozzáállásán. Mivel ez nem történt meg eljött az ellen kokik és sallerok ideje.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.04.09 07:42

@Nemtom5: " A nagyvállalatok nem térdelnek le egy tüntetés miatt, mert van alternatíva a környez? orszàgokban."

Egy nagyvállalatnak valóban vannak lehetőségei, de vannak hozzáértő elemzői is. Egy másik országba elhúzni adott esetben többe kerül, mint béremelést adni. Az idő pénz, és ezt a multik már régóta tudják.

A magyar szakmunkás, diplomás stb. munkabér sokáig nem lesz európai szintű, mert az érintettek semmit nem tesznek magukért.
A kinti bérek sem azért lettek magasak, mert a munkaadó belépett a kegyesrendi szerzetesek közé:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nemtom5, 2015.04.09 06:13

@Abbe: Az EU bürokratikus. Nem fogja megszüntetni a támogatást, mert nem szüntetheti meg. Megszüntethetné, de más okból, nem a politikai h?ség miatt.
Amúgy is már csak csak néhány évig jár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nemtom5, 2015.04.09 06:07

@Abbe: Ez egy marhaság. A nagyvállalatok nem térdelnek le egy tüntetés miatt, mert van alternatíva a környez? orszàgokban. Az igazi adópolitikai versenyt a szlovákok indították 2004-ben. Erre a Medgyessy és Gyurcsány kormány a nagyobb újraelosztàs felé ment. És kishíján bedöntötték a gazdasàgot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html