Oroszország vagy EU? - Szerbia ezt választaná

Szerbia hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal, a vallás és a kultúra által megalapozott érzelmi kapcsolat fűzi Moszkvához, amennyiben viszont választania kell Oroszország és az Európai Unió között, az utóbbit fogja választani - jelentette ki Ana Brnabic szerb miniszterelnök a Bloomberg amerikai hírügynökségnek adott interjújában, amelyet a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) kedden ismertetett.
Szabó Zsuzsanna, 2017. július 4. kedd, 15:18
Fotó: MTI/AP

"Teljesen egyértelmű, merre tart Szerbia - az Európai Unió felé" - szögezte le a kormányfő. Miniszterelnökként az Aleksandar Vucic elnök - korábbi miniszterelnök - által megkezdett utat kívánja folytatni, és arra készül, hogy országát 2020-ig felkészítse az uniós tagságra.

Aláhúzta ugyanakkor, hogy Szerbia "nagy testvérként, védelmezőként" tekint Oroszországra, amelyhez a hagyományok, a hit és a kultúra köti. Ezeket az érzelmeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, Szerbia stratégiai célja mindazonáltal az európai uniós tagság - hangsúlyozta Brnabic.

A szerb kormányfő emlékeztetett: Szerbia elutasította, hogy csatlakozzon az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókhoz, mindazonáltal nem adott választ arra a kérdésre, kitart-e ezen álláspontja mellett, ha ez veszélyeztetné az uniós csatlakozását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csakazigazat, 2017.07.04 15:47

Szerbia mindig is az oroszokhoz húzott !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html