Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Róma nem kötelező érvényű és átlátható megállapodást köt Pekinggel - hangsúlyozta Conte. A Corriere della Sera olasz napilapnak az olasz miniszterelnök keretmegállapodásról beszélt, egy olyan memorandumról, amelynek kizárólag gazdasági, kereskedelmi tartalma lesz. Giuseppe Conte hatalmas lehetőségnek nevezte a Kínával való együttműködést Olaszország számára. Tagadta, hogy ezzel Kína gyarmatosítja Olaszországot. "Olaszország nem lesz trójai faló" Kína európai betörésében - hangoztatta a római kormányfő. Hozzátette, hogy a Kínával nyitott kereskedelmi út nem veszélyezteti Olaszország elkötelezettségét az EU és a szövetséges Egyesült Államok mellett.

Olasz sajtóértesülések szerint az olasz-kínai megállapodás szövege már elkészült, és Hszi Csin-ping kínai elnök március 21. és 23. közötti olaszországi látogatása alkalmával írják alá. A megállapodásnak az olasz sajtóban közölt pontjai szerint a felek elkötelezik magukat, hogy minden akadályt elhárítanak a közös kereskedelmi és befektetési tervek elől, valamint fellépnek az egyoldalú és protekcionista kereskedelmi politikával szemben - írja az MTI.

Ezáltal Olaszország lesz az első a legfejlettebb országokat tömörítő G7-országcsoport tagjai közül, amely csatlakozik a kínai tervhez. Ehhez már másik 13, többnyire közép-kelet európai állam csatlakozott, köztük Magyarország is. Az EU kedden felszólította Olaszországot, ne távolodjon el a közös európai politikától, ami a Kínával való kapcsolattartást illeti.

Korábban az Egyesült Államok is fenntartásait fejezte ki, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter óvatosságra intette Rómát, hogy ne engedjen Kína geopolitikai törekvéseinek. A washingtoni vezetés arra kérte Rómát, a megállapodás ne tartalmazzon technológiai együttműködést, megakadályozva így, hogy Kína érzékeny adatokhoz juthasson hozzá.

Az Egyesült Államok római nagykövete személyesen egyeztetett Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettessel, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt vezetőjével, aki az elsők között szorgalmazta a kínai kezdeményezéshez való olasz csatlakozást. A másik olasz kormánypárt, a Liga vezetője, Matteo Salvini azt hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt Olaszország nemzeti érdekeit és nemzetbiztonságát kell szem előtt tartani.

Elemzők szerint Olaszország földrajzi fekvése stratégiai jelentőségű Kína számára: mindenekelőtt a keleti Trieszt és a nyugati Genova kikötője vonzza az innen Európa belsejébe szánt, árukkal teli kínai konténereket.

Olaszország a kínai piacot akarja jobban megnyitni vállalatai előtt. Olaszország Kína negyedik európai kereskedelmi partnere évi 42 milliárd euró csereforgalommal.