Ha a lengyel kormány ragaszkodik ahhoz a törvényjavaslatához, amely lehetővé tenné, hogy elbocsátsák a bírókat, akik kritizálják a kormányt, akkor egy idő után kizárhatják az országot az Európai Unióból - idézte a bne IntelliNews régiós hírportál a varsói legfelsőbb bíróság állásfoglalását.

A radikális jobboldali kormánypárt, a Jog is Igazságosság (PiS) egy ideje fasírtban van az uniós szervezetekkel, mivel igazságügyi reformja egyet jelent azzal, hogy a végrehajtó hatalom irányítása alá akarják vonni az igazságszolgáltatást.

Lépett az EU, visszalépett a kormány

Miután az Európai Bizottság eljárást indított a jogállamiság megsértése miatt, a PiS tett néhány lépést hátra, ám úgy tűnik, nem mondtak le a demokrácia alapszabályainak (úgy mint a hatalmi ágak szétválasztása) figyelmen kívül hagyásáról.

A törvénytervezet egyértelműen megtiltja a bíráknak és a bírói szervezeteknek, hogy ellenségesen lépjenek fel a Lengyel Köztársaság intézményeivel szemben, bírálják a politikai rendszer alapelveit.

Zsebre mehet

A legfelsőbb bíróság szerint ez a korlátozás lehetetlenné teszi, hogy a bírók kérdéseket tegyenek fel az uniós bíróságoknak a kormányzat intézkedéseinek jogszerűségével kapcsolatban, elsősorban azt firtatva, hogy azok megfelelnek-e az uniós jognak. Ha a jogszabály átmenne a parlamenten, akkor az államfő - aki jelenleg a PiS-hez tartozó Andzej Duda - tetszése szerint leválthatná a legfelsőbb bíróság elnökét.

Ha a törvény életbe lépne, az Európai Bizottság a bíróságok függetlenségének védelme érdekében kénytelen lenne hivatalból kötelezettségszegési eljárást indítani Lengyelország ellen, ami az ország EU-tagságának elvesztésével járhat. Rövid távon pénz bukhatnak a lengyelek, ugyanis az uniós büdzsé nettó befizető országai a jogállamiság állapotától is függővé akarják tenni az uniós támogatások elosztását.