Össztűz Orbánra: putyinozás, vandálozás, bugrisozás

A külföldi sajtó Vlagyimir Putyin orosz államfő intézkedéseikhez hasonlítja a Közép-Európai Egyetem (CEU) elleni kormányzati támadást, egyesek Üzbegisztánt emlegetik. Kiemelik a CEU vezetőjének megjegyzését, miszerint egyetemének lerohanása politikai vandalizmus.
Komócsin Sándor, 2017. március 30. csütörtök, 11:09
Fotó: Napi.hu

Soros György neve fordul elő a legtöbbször azoknak a cikkeknek a címében, amelyekben a nemzetközi sajtó beszámol a Közép-Európai Egyetem (CEU) bezárásának veszélyével járó új magyarországi törvénymódosítási javaslatról. A Google-keresés angol nyelven két tucat hírt dob fel. Mindegyik az egyetem bezárásának veszélyével járó intézkedésként interpretálja az ügyet, amellyel szemben a CEU felveszi a harcot.

A New York Times címében politikai vandalizmusról ír, amivel kiemeli Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora megjegyzését, miszerint az egyetem vezetősége diszkriminatívnak és a politikai vandalizmus egyfajta megnyilvánulásának tekinti az jogszabály-tervezetet. Idézik Ignatieffnek azt a kijelentését is, hogy a kormány nem csak a CEU ellen indít támadást, hanem általában a tudomány szabadsága ellen is.

Oroszok, törökök, üzbégek

Az amerikai napilap csak Oroszországot említi mint ahol a hasonló intézkedések születnek a Soros György magyar származású üzletember támogatását élvező intézmények ellen. A Bloomberg és a Financial Times hozzáteszi ehhez Törökországot és Üzbegisztánt is. A New York Times emlékeztet arra, hogy Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Macedónia belügyeibe való beavatkozással vádolt egy Soros támogatásával is működő szervezetet.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfő kottájából játszik - véli a New York Times. A moszkvai kormány nyomást gyakorolt a nonprofit civil szervezetekre, és sokat ezek közül arra kényszerített, hogy felfüggesszék oroszországi tevékenységüket. A Bloomberg felidézi a kormánypárt alelnökének januári megjegyzését, miszerint ki kell söpörni Magyarországról a Soros alapítványával kapcsolatban lévő civil szervezeteket.

Illiberális demokrácia

A New York Times megjegyzi, hogy a CEU platformot kínál a másként gondolkodóknak, akik támadják az illiberális állam koncepcióját, amelynek széles körű elterjedését Orbán segíti 2010-es hatalomra kerülése óta.

A lap szerint az ilyen rendszerek hívei előnyben részesítik a többség uralmát az állampolgári jogok érvényesítésével szemben. Szerintük az olyan pénzemberek, mint Soros, egy a kozmopolita elveket a nemzeti érdekek fölé helyező kapitalista elit tagjai.

Ignatieff egyébként arról is beszélt, hogy kormánytisztviselők bizalmas beszélgetéseken bírálták az CEU-t azért, mert a rendszer nézőpontjából ellenzéki figuráknak is katedrát, szót ad az egyetemen.

Reakciók a reakciókra

A magyar kormány tagadja, hogy a CEU ellen irányuló törvénymódosítást kezdeményezne - derül ki a Bloomberg cikkéből. Idézik Palkovics László államtitkárt aki tagadja, hogy az egyetem és Soros lenne a célpont. Ezzel együtt, azok az intézmények, amelyek nem tudják teljesíteni az új szabályokat, a jövő év szeptemberétől nem vehetnek fel új diákokat.

A Financial Times viszont Schmidt Máriát, a Figyelő gazdasági hetilap tulajdonosát - a lap szerint Orbán Viktor szövetségesét - idézi, aki a CEU-t Soros előőrsének tartja. Blogbejegyzésében hangot ad annak a véleményének, miszerint az üzletember megtestesíti mindazt, ami megérdemli az emberek megvetését, mindazt, ami gyűlöletes, hazafiatlan, arrogáns és elfogadhatatlan.

Mi jöhet most?

A BBC kommentárjában kiemeli, hogy ha a törvényt elfogadják, akkor az egyetem csak egy amerikai-magyar kormányközi egyezmény megkötése esetén folytathatja a működését, továbbá a CEU-nak nyitnia kellene egy egyetemi kart az USA-ban is.

A megállapodást Donald Trump amerikai elnöknek és Orbán Viktornak kell jóváhagynia, ami a brit sajtóorgánum szerint esélytelen, miután mindketten esküdt ellenségei Soros Györgynek. Ami a campus megnyitását illeti, ez fizikailag lehetetlen.

Ignatieff, aki egyébként korábban a kanadai liberális párt elnöke volt, enyhén szólva nem látja elveszettnek az egyetem ügyét. Az amerikai nagykövetség rosszalló hangvételű közleményére hívja fel a figyelmet, amely jelzi, hogy a budapesti vezetés lépése elérte a washingtoni kormány ingerküszöbét.

Ha a magyar kormány arra játszik, hogy a Trump-adminisztráció semmit sem fog szólni az ellen, hogy egy amerikai intézményt botrányos diszkrimináció ér, akkor rosszul ítéli meg a lehetőségeit - derült ki a CEU vezetőjének szavaiból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.03.30 18:58

megint hulyenek neznek mindenkit. amikor az origo meg a kancsal maria elokesziti az egeszet, majd arra felfuznek egy torvenyt, ami veletlenul erinti az elobb mar megmartogatott egyetemet is, akkor mindenkinek kotelessege azt hinni, hogy ez veletlen, senki nem akarja bezarni az egyetemet, nem soros gyorgy a celpont, es a kormany artatlan es johiszemu.

kulon vicc az orbanfanok tabora, akik megyozoen bologatnak, hogy kurva anyjat sorosnak, a ceu-t be kell zarni, es kulonben is ez csak altalanos szabaly es bemondjak a veletlent ok is ervkent. magyarul ok is azt hiszik, hogy mindenki olyan hulye, mint ok. ja igen a masik gyonyoruseg, hogy a ceu politizal, mikozben a habonymedia mar szabadon van engedve a labc mar nem tartja, a csatlosok mar mondjak a frankot, majd jon a kormany es igazsagot tesz. a sajat igazsagat., se az oktatashoz, se a magyarorszag erdekeihez nincs koze a dontesnek, netto politikai erofitogtatas.

nagy jot tenne eszak korea, vagy isis, vagy barmilyen egyeb szervezet, ha a parlamentet eltalnak egy bombaval. mar nagyon ideje lenne ezt az elitet a fold alatt tudni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

drnemoda@yahoo.com, 2017.03.30 16:53

Világos, hogy nem Sorossal van bajuk ott a semmilyen oldalon (mondjuk, sötét oldalon), hanem a liberális, haladó gondolkodással ! Az egyház (de csak azok, akiket a nemzeti parlament a listájára vett) bármikor indíthat akár milyen oktatást akármilyen formában ! És a súlypontok ? Nos, teret nyer az egyik legrosszabb egyetem, a Pázmány, lemarad a nagymúltő ELTE, vegetál a Corvin, a SZJATE, semmi hír a debreceniekről . Jelentéktelenedik a magyar tudományos gondolkodás ! De a műszakiak sem járnak jobban. A BME legmenőbb kara a gazdasági, Óbudán meg mindent visz a meglévő tudományos eredmények körében megmaradó, de biztos állást kínáló informatika. ÉS akkor gyerünk neki a CEU-nak ? Inkább, mintsem itt a társadalomtudományok sokoldalú kutatása folytatódjon ! Majd a köztisztviselőket gyártó, egyetemnek nevezett képző mutat valamit, ugye ? Előbb-utóbb ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2017.03.30 16:37

Soros bárhogyan is adja elő magát Ő ezt a világot preferálja. Ennek egyik megnyilvánulása a CEU. Ez egész arról szól hogy ez a rendszer így maradjon, de ha lehet inkább az egész világra kiterjedt legyen. A többi egy blabla. (rendszer alatt az egész komplett monetáris, nemzetközi pénzügyi rendszert értem). Egyetlen félelmük az, amikor a nemzeti pénzek leválnak a nemzetközi rendszerről és a nemzetek magukhoz veszik a kezdeményezést (pont úgy ahogy a IIvh. előtt volt Németország. Németország már akkor bevitte az első pofont ennek a rendszernek, amikor egész európára kiterjedő klíringhálózatot épített kis és nem kellett az amerikai (keleti bankárok) hitel ill. arany a nemzetközi elszámolásokhoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.03.30 13:52

"A megállapodást Donald Trump amerikai elnöknek és Orbán Viktornak kell jóváhagynia, ami a brit sajtóorgánum szerint esélytelen, miután mindketten esküdt ellenségei Soros Györgynek."
Akkor megint "csak" az NWO áll a serpenyő másik oldalán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.03.30 12:30

"A New York Times megjegyzi, hogy a CEU platformot kínál a másként gondolkodóknak, akik támadják az illiberális állam koncepcióját, amelynek széles körű elterjedését Orbán segíti 2010-es hatalomra kerülése óta."

Tegnap azt hiszem a rektor azt nyilatkozta ők nem politizálnak. Akkor most ki hazudik? Mert a kettő közül valamelyik biztosan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html