Ötvenmilliárd euróból fejleszt az EU

Európa 50 milliárd eurót költ a közlekedési, energia- és szélessávú hálózatok fejlesztésére.
MTI-Eco, 2011. október 19. szerda, 13:15
Fotó: Napi.hu

A válságkezelés mellett ugyanolyan fontos szerepe van a növekedés és a munkahelyteremtés beindításának, ezért az Európai Bizottság 50 milliárd euró összértékű, a közlekedési, energia- és szélessávú internethálózatokra kiterjedő fejlesztési programot terjeszt elő - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Connecting Europe program szerdai bemutatásakor Brüsszelben.

Az eseményen Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa arról tájékoztatott: a 2014-2020 költségvetési időszakra tervezett, projektfinanszírozási céllal kibocsátandó kötvényeket már most, 230 millió euró értékben alkalmaznák tőkepiaci források bevonására. Kifejtette: ez egyfajta kockázatközösséget teremt az Európai Unió és a beruházók között, akik sokszor a projektek hosszú megtérülési ideje miatt nem jutnak megfelelő forrásokhoz.

A bizottság által kiadott közlemény szerint közlekedési beruházásokra 31,7 milliárd eurót, energetikai fejlesztésekre 9,1 milliárd eurót, míg a szélessávú hálózatkapacitások bővítésére 9,2 milliárd eurót fordítanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK