Missouri állam főügyésze keresetet nyújtott be a kínai állam ellen a koronavírus járvány okozta károk megtérítéséért - számolt be a The Guardian és a CNN.  Missouri állam ügyészsége a kínai kormányt és más vezető kínai intézményeket a kínai államot és a Kínai Kommunista Pártot azzal vádolja, hogy lényeges információkat hallgatott el a járvánnyal kapcsolatban, az arról beszámolókat elhallgattatta és keveset tettek a járvány elterjedése ellen. Az ügyész az ügyben polgári keresetet nyújtott be.

A The Guardian által megkérdezett jogi szakértők szerint a keresetnek nincs túl sok esélye, az amerikai jog ugyanis néhány kivételtől eltekintve tiltja a más országok elleni kereseteket. Az ügyész úgy véli viszont, a Kínai Kommunista Pártot nem része a kínai államnak, még akkor sem, ha ez az egy párt adja a tisztségviselőket Kínában. A keresetben ezen felül a Vuhani Virológiai Labort is vádolják többek között.

A megfogalmazott vádak eddig is ismertek voltak.

  • Ezek szerint a kínai hatóságok nem tájékoztatták időben a nemzetközi közösséget a Covid-19 járvány súlyosságáról,
  • sokáig eltitkolták, hogy a betegség emberről-emberre is terjed.
  • Azokat, akik ezeket az információkat meg akarták osztani a nyilvánossággal, elhallgattatták.
  • Ráadásul a vuhani helyi hatóságok annyira nem vették komolyan a fenyegetést, hogy januárban, amikor már információik voltak a vírus emberről emberre való terjedéséről, egy 40 ezer fős nyilvános tömegrendezvényt tartottak a városban, közös étkezéssel.
  • A kereset szerint a járvány későbbi szakaszában is kritikus információkat hallgattak el a nemzetközi közösség elől,
  • s ebben az időszakban hatalmas készleteket halmoztak fel a személyi védőfelszerelésekből.
  • Később, amikor ezek egy kisebb részét  mások számára is hozzáférhetővé tették, azok egy része hamisítványnak bizonyult.