Veszélybe kerülhet a Machu Picchu a túl sok turista miatt

Nemzetközi repülőteret építenének a perui Machu Picchuhoz, pedig így is nagyon sok turista látogatja - írja a 444 a Guardian nyomán.
Szász Péter, 2019. május 15. szerda, 14:27
Fotó: Getty Images

A Peruban található inka régészeti helyszínek közül egyik sem vonz annyi látogatót, mint a Machu Picchu, 2017-ben 1,5 millió turista kereste fel, majdnem kétszer annyi, mint amennyit a Unesco elfogadható maximumként megállapított - olvasható a portálon.

Általános elszörnyedést váltott ki a régészek, történészek és a helyiek körében, hogy nemzetközi repülőteret terveznek nyitni a közelében, és az előkészítő munkálatok már el is kezdődtek. A több milliárd dolláros beruházás célja, hogy a turisták könnyebben közelítsék meg a Machu Picchut.

A bulldózerek már több millió tonna földet túrtak ki a Chichero nevű inka településnél, 3800 méterrel a tengerszint fölött. A Cambridge Egyetem perui művészettörténésze, Natalia Majluf petíciót indított, hogy állítsák le az építkezést, szerinte az az egész környék örökségét tönkretenné. Jelenleg a látogatók többsége Cuscói reptér felől érkezik, aminek csak egy kifutópályája van, és ahova csak kisebb gépek szállhatnak le, azok is csak rövid időre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.05.15 15:19

Úgyis mindjárt jön a világvége a jehovák, a zöldek és Áder ökológiai lábnyomszakértőnk szerint, így nincs értelme nem kihasználni a maradék időt, azaz hirtelen mégtöbb pénzt keresni és azt felélni.
Elolvadnak a jéghegyek, nem lesz vizünk és kiszáradva kétszersültet csinál belőlünk a Nap. Akkor mit ér a Machu Picchu, ki fogja látogatni?
Inkább most többen, mint holnapután senki se.
Carpe diem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html