Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pozsony azt szeretné, ha Maros Sefcovic személyében szlovák csúcsvezetője lenne az Európai Uniónak. Az Európai Bizottság energetikáért felelős alelnökének neve korábban a bizottság elnökjelöltjeként is felmerült, de az is elképzelhető, hogy Sefcovic végül az unió közös biztonsági és külpolitikai főképviselője lesz - derül ki az InfoRádió pozsonyi tudósítójának összeállításából.

Peter Pellegrini és Donald Tusk a jövő héten esedékes brüsszeli csúccsal kapcsolatban egyeztettek a kiberbiztonságról és az ötéves stratégiai programpontokról is.

Az Európai Parlament új összetételben július elején ülésezik az Európai Parlament, míg az Európai Bizottság új elnökét az EP jóváhagyásával az uniós állam- és kormányfők választják meg. Elvileg a bizottsági elnöki posztot a néppártnak kellene adnia, miután ők szerezték a legtöbb mandátumot, ám mivel nem sikerült többséget szereznie az EPP-nek az Európai Parlamentben, ezért a bizottsági elnöki poszt betöltése mégis nyitott kérdéssé vált. (Hogy mely személyek körül megy a találgatás, itt ovashat részletesebben.) A jelenlegi bizottság mandátuma október végén jár le. Decembertől új elnöke lesz az Európai Tanácsnak is.

A kulcsfontosságú uniós posztok elfoglalásakor figyelembe veszik a politikai erők megoszlását, a regionális képviseletet és a nők részarányát is.

Donald Tusk Twitter oldalán arról tájékoztatott, hogy Peter Pellegrini szlovák kormányfővel a V4-ek képviselőjéként tárgyalt. (Szlovákia június végéig tölti be a visegrádi csoport elnöki tisztségét.)

A visegrádi országok kormányfői csütörtökön Budapesten megállapodtak abban, hogy a jövő heti uniós csúcstalálkozón a V4-ek közös álláspontot képviselnek, mind a személyi-vezetői, mind a tartalmi ügyek tekintetében. A visegrádi országok olyan jelölteket támogatnak az Európai Unió vezető tisztségeire, akik megfelelő tapasztalattal és felkészültséggel rendelkeznek, és akik tisztelik a közép-európai népeket valamint a V4-es együttműködést.