Putyin az ukrán gáztranzitról beszélt

Megerősítette Vlagyimir Putyin orosz elnök Angela Merkel német kancellárnak, hogy az orosz földgáz ukrajnai tranzitja az Északi Áramlat-2 vezeték megépítése után is megmarad kettejük hétvégi mesebergi megbeszélésén - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnök újságíróknak kedden Moszkvában.
Szepesi Anita, 2018. augusztus 21. kedd, 15:53
Fotó: AFP

Peszkov szerint a két vezető között szó esett az európai gázimport növekedését egybehangzóan jövendölő, de egymásnak a konkrétumokban ellentmondó prognózisokról. Mint mondta, egyértelmű, hogy a fogyasztás növekedni fog, de mértékének megállapítása további kalkulációkat igényel - írta az MTI.

A szóvivő reagált Donald Trumpnak a Reuters hírügynök számára adott interjújára, amelyben az amerikai elnök kijelentette, hogy Washington kész lenne visszavonni a Moszkva ellen bevezetett szankciókat, ha az orosz fél lépéseket tenne az Egyesült Államokkal való együttműködésre Szíria és Ukrajna ügyében.

Peszkov szerint Oroszország üdvözli Trumpnak az együttműködés szándékáról tett bejelentését, de jobban örülne a konkrét javaslatok és feltételek megfogalmazásának. Mint mondta, ilyenek nem hangzottak el a Helsinkiben július 16-án megrendezett orosz-amerikai csúcson.

Az orosz elnöki szóvivő azzal vádolta meg Kijevet, hogy az semmit sem kíván tenni a Donyec-medencei rendezés érdekében. Mint mondta, tisztázni kellene, hogy az ügyben miért csak Oroszországgal szemben fogalmazódnak meg amerikai elvárások, az ukrán vezetéssel szemben pedig miért nem.

Peszkov megfogalmazása szerint Oroszország minden más országnál nagyobb mértékben járult hozzá a szíriai rendezéshez, valamint a menekültek hazatérésének előkészítéséhez. Közölte, hogy Moszkva nem folytatott egyeztetést Washingtonnal az iráni befolyás Szíriában való amerikai "feltartóztatásáról". Ezzel arra a sajtóértesülésre reflektált, amely szerint John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Jeruzsálemben kijelentette, hogy az Egyesült Államok, Izrael és Oroszország közös érdeke Irán feltartóztatása.

Peszkov azt hangoztatta, hogy semmilyen bizonyíték sem támasztja alá a Microsoft Oroszországgal szemben megfogalmazott vádjait. Az amerikai szoftveróriás kedden közölte, hogy újabb orosz hackertámadási kísérleteket leplezett le az amerikai félidős választások közeledtével, amelyek célpontjai amerikai politikai intézmények voltak.

Fotó: AFP Photo/Sputnik/Mikhail KLIMENTYEV

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.26 03:02

@V0LE: "A kinaiak amugy 87 milliardot koltenek, a Shell pedig 86 MRD -ot"

A Gazprom pedig 160 milliárdot. Tényleg, honnan van ez a pénz, mikor állítólag szankciók alatt sínylődnek, nyugati hitekhez sem jutnak, a cég teljes kapitalizációja pedig mindössze 50 milliárd dollár? Tiszta összeesküvés-elmélet, ha belegondolunk...és tényleg... Ha ha ha

"mikozben egyiknek sem kell akkora vezetekhalozatot epitenie es fenntartania mint a Gazpromnak."

Ja tényleg... irigylem a gondjaikat... Ha ha ha

"A 160 MRD -ot nem felvasarlasra, hanem projektekre koltik"

Ezt pedig, gondolom, maga Putyin árulta el neked, egyben ünnepélyesen megígérve, hogy semmiféle nyugati, pláne amerikai cég titkos, offshore részvényfölvásárlására nem költenek egy centet sem, mikor legutóbb együtt vodkáztatok...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2018.08.26 02:42

@Czirok_a_gasztroblogger: Te tenyleg ennyire hulye vagy mindenhez, vagy a szandekos dezinformacioert fizetnek a ruszkik?

A 160 MRD -ot nem felvasarlasra, hanem projektekre koltik es nem azonnal, hanem 2025 -ig, vagyis 7 ev alatt. Mindezt tobb mint 80 projektre, peldaul az Eszaki aramlat epitesere. Ez szerepel a cikkben is amit linkeltel, de mivel angolul nem tudsz, ezert gondolom google forditoval olvasod ezeket a cikkeket, ami nem eleg pontos.

A kinaiak amugy 87 milliardot koltenek, a Shell pedig 86 MRD -ot, mikozben egyiknek sem kell akkora vezetekhalozatot epitenie es fenntartania mint a Gazpromnak.

Az amugy teny, hogy a Gazprom tele van penzzel, kar hogy egesz oroszorszagot kizsakmanyolva ezt a penzt par oligarcha teszi zsebre, a nep meg lof.szt kap a seggebe. Pont mint az afrikai diktaturakban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.26 02:35

Mindenesetre, mikor hamarosan vége van a nyárnak, hideg szelek járnak, beköszönt a télvíz és a t. olvasók - más opció hiányában - kinyitják a sparhetet, azaz a fűtőtestet, nos, akkortól nálam, Gazprom-részvényesnél is csöng a kassza, sűrűn...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.26 02:13

A Gazprom PE ratio-ja - aki foglalkozik ezzel, tudja hogy mit jelent - 3 alatt volt eddig is, azaz a befektetés eddig is de facto 33%-os hozamot biztosított (hosszú távon, persze). Namost, hogy kiderült, hogy CAPEX-ként 160 milliárd dollárt költenek el pár év alatt, a cég 50 mrd dolláros teljes kapitalizációjának több mint 3-szorosát, és feltételezve ezek olajiparban szokásos, kb. 10 éves megtérülését, a PE gyakorlatilag felére csökken, a hozam pedig ezáltal 60 azaz hatvan százalékra emelkedik, évente - ami gyakorlatban azt jelenti, mintha befektetési céllal vennénk egy lakást 10 millióért, és már az első évben 6 millió bevételt hozna. A szóbanforgó lakás árfolyama ebben az első évben legalább 5-szörösére emelkedne... EZ a Gazprom, befektetési szempontból, és még sokkal, sokkal több, új gázvezetékek Kínába, Indiába, Japánba, a rekord európai gázszállításon KÍVÜL, a 160 milliárdos, előző kommentemben leírt világrekorder CAPEX is önmagáért beszél... Persze senkit se akarok rábeszélni erre a tuti befektetésre, elvégre mindenki úgy veszti el a pénzét, ahogy akarja...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.24 23:14

A másik, ezzel abszolut összefüggő hír a mozaik összerakásához. Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a brutális számok még engem, az orosz gazdaság szakértőjét és jelentős befektetőjét is megleptek... 160 milliárd dollár CAPEX, csak a Gazpromtól... ennek fényében abszolut hihető a román kormánytanácsadó sejtése, hogy az oroszok mind az OMV-t, mind az Exxon-t fölvásárolták...

ha ha ha

https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2018/08/22/russias-gazprom-is-worlds-biggest-energy-investor/#75e189cd3553

Got money?

The Russians do. Lots of it. And not a single American firm comes even close to them.

Call it a fit of desperation to counter their new American rivals, but when it comes to capital expenditure on big energy projects no one spends like Gazprom spends.

Gazprom is the sanctioned, state-controlled natural gas giant that is busy building two new pipelines into Europe: Turkish Stream and Nord Stream II. As a result of these endeavors and more, Gazprom leads a ranking of oil and gas big spenders with an estimated capex of $160 billion to be spent on 84 oil and gas projects worldwide. That is almost double the $87 billion being spent by China?s Sinopec on 74 projects, and $86 billion on 91 projects by Royal Dutch Shell, according to GlobalData, a market analytics company. The data includes both projects in the works and projects on paper until 2025.

Exxon ranks fourth with around $77 billion in capex between now and 2025. They also have about 58 projects in the works, far less than their Russian counterpart.

Exxon is the only U.S. company mentioned in the GlobalData report, released on Tuesday.

When Russian oil firm Rosneft is added to the mix, Russia adds another $50 billion on around 50 projects across the oil and gas value chain.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html