Félelmetes játszmát játszik Putyin - mi lesz a vége?

Oroszország nincs abban a helyzetben, hogy megválogassa szövetségeseit, a régi szovjet kapcsolatokra csak addig alapozhat, amíg megőrzik a befolyásukat azok az erős emberek, akikkel korábban üzletelt. Vlagyimir Putyin elnök ezért rendkívüli kockázatokat kénytelen vállalni külpolitikájában.
Komócsin Sándor, 2019. április 14. vasárnap, 12:01
Fotó: AFP

Mire Vlagyimir Putyin úgy döntött, hogy újraépíti a volt Szovjetunió befolyási övezetét a feltörekvő világban, addigra a volt szövetségesek, -már amelyiküknél még volt keresnivalója Oroszországnak - ingataggá váltak - írja az orosz külügyeket elemző cikkében Leonid Bershidsky, a Bloomberg publicistája.

A legismertebb példa erre Szíria, amelyben a volt szovjet szövetséges Bassár el-Aszad elnök az új évezred legvéresebb polgárháborújába bonyolódott bele. Moszkva csak egy kockázatos nyílt katonai beavatkozással tudta hatalmon tartani, ami ráadásul nem hozott egyértelmű eredményt: az ország romokban hever és a Szíria miatt Iránnal kötött elvtelen szövetség többet árt, mint használ, mert szembe fordítja az orosz vezetést a Nyugattal és Izraellel.

Máshol sem jobb a helyzet

Algéria korábbi "örökös" elnöke, Abd el-Azíz Buteflíka irányítása alatt az orosz fegyverek legnagyobb vásárolja volt, és a Kreml abban bízott, hogy ez az agg vezető távozása után is így maradhat. A nemrégiben kinevezett új külügyminiszter Ramtane Ramamra ugyan elutazott Moszkvába, hogy kormánya további együttműködési készségéről biztosítsa az orosz vezetést, ám néhány nappal ezt követően menesztették a posztjáról.

És az újabb orosz próbálkozások még ingoványosabb terepre vezettek - írja a Bloomberg cikkírója. A Venezuelában eszközölt orosz befektetések jó eséllyel odavesznek az omladozó rendszer bedőlése nyomán. Itt szóba sem jöhet egy a szíriaihoz hasonló katonai mentőakció.

Az Omar el-Basír szudáni vezetővel kötött szokásos orosz üzletek - fegyvereladás, atomerőmű-építés, haditengerészeti bázis a Vörös-tengeren - a december óta tartó tüntetések miatt szintén régóta bizonytalanok, pedig itt katonai tanácsadókkal is jelen vannak az oroszok. A április puccsra részben az volt a hivatalos orosz reakció, hogy törvénytelen, részben az, hogy ennek ellenére folytatni akarják a megkezdett együttműködést.

A líbiai projekt

Külön figyelmet érdemel az oroszok líbiai jelenléte, mivel a napokban az országban dúló polgárháború miatt ugrott meg a kőolaj ára. Ebben az országban egyszerre építenek a régi kapcsolatokra, miután a Kadhafi-rezsim jó viszonyt ápolt a néhai Szovjetunióval, illetve az olyan opportunistákkal kötött üzletekre, akik készek orosz fegyvereket vásárolni.

Kadhafi fia, aki duzzad a politikai ambícióktól fenntartotta apja magas szintű orosz kapcsolatait, ám Moszkva együttműködik Halifa Haftár tábornaggyal is, akinek csapatai ostromolják Tripolit. A Kreml minden játékossal tárgyal annak érdekében, hogy újjáépítse a Kadhafi-érában kialakult, közös energetikai vállalatok működtetését ígérő kapcsolatokat. Vélhetően több keresnivalójuk van Haftárnál, mint ellenfelénél, az ENSZ támogatását élvező líbiai kormánynál.

Kételemű ajánlat

Oroszország az 1990-es években önmagával volt elfoglalva, így vészesen fellazultak a volt Szovjetunió kapcsolatai a harmadik világ egyes országaival. Mivel sem a Közel-Keleten, sem Ázsiában, sem Latin-Amerikában nem tudja felvenni a versenyt a nála gazdaságilag sokkal erősebb USA-val vagy Kínával, olyan partnereket keres, akik nyitottak két elemből álló ajánlatára: katonai együttműködés és fegyvereladások párosítva a nagy orosz állami vállalatok - főként olaj- és gázcégek, illetve a Roszatom - befektetéseivel az országban.

Ez a csomag összevetve a lehetséges amerikai és kínai ajánlatokkal nem lehet vonzó azoknak a politikusoknak, kik az országuknak akarnak jót, ám a személyes meggazdagodás szempontjából vonzó lehet - véli a Bloomberg publicistája. Az üzlet nem feltétlenül hivatalos csatornákon folyik. Jevgenyij Prigozsin szentpétervári vállalkozó például katonai magánvállalkozásával kapcsolódik be helyenként. Közép-Afrikában olyan rezsimet támogatnak orosz katonai tanácsadókkal, amely nem ellenőrzi országa területének nagyobb részét, így a Kremlnek nem jó befektetés. Prigozsin viszont megkeresi rajta a pénzét.

Gigantikus kockázat

Az összes említett külpolitikai vállalkozással az a gond - akár hivatalosak, akár félhivatalosak -, hogy olyan partnerekkel kell a Kremlnek együttműködnie, akik irtózatosan kockázatos játékot játszanak. Az oroszok, mivel nincsenek elkötelezett szövetségeseik, kénytelenek azokra feltenni a lapjaikat, akik készek hozzákötni jövőjüket Moszkva agresszív nemzetközi politikájára és homályban maradó előnyöket kínáló gazdasági ajánlatára.

Stratégiailag fontos helyeken semmi esélyük megvetni a lábukat és mivel hazárdjátékot játékot játszó partnereiknek sok az ellenségük, a velük kötött alkalmi kapcsolat ára más kapcsolatok lehetőségének elvesztése.

Ha Nicolás Maduro bukik Venezuelában vagy Haftár nem tudja megvetni a lábát Tripoliban, akkor a hozzájuk fűződő kapcsolatokba fektetett pénz elvész. A Kreml igyekszik keresni a kapcsolatot másokkal, akik a helyükre állhantnak, hogy fenntartsa az olaj- és gázipari üzleteket, vagy a haditengerészeti jelenlét lehetőségét. Csakhogy a nagy tétre menő hazárdjátékoknak részei a nagy bukások.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szabobalazs47, 2019.05.22 22:41

E kétségtelenül helytálló megállapítások pontosan ugyanígy igazak az ellenérdekű felek munkálkodására is. Mert a világhatalmi játszma alaptermészetéből fakadóan a kíméletlen érdekérvényesítés nem ismeri a józan megfontolást, a mértékletességet és a humánumot. A hazardőrök nyugodtak, mert nem a saját fejükkel játszanak! Az örök vesztes a NÉP, bármely pontján is éljen a világnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.04.15 18:08

mi lesz a vége?
Az, hogy a világ egy nagy Szovjetunió lesz.
Ezen dolgozik Putyin Orbánnal. Megmondta Hofi, lesz még Magyar-Japán közös határ!
Kína pénzeli Amerikát
Az oroszok felügyelik Kínát
Európát pedig elintézteti Orbánnal.
Ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.04.15 15:41

@Nyugatos_szolasszabadsag:
Ne az újságírót szidd ez tipikus fideszes hozzáállás. Csak a fideszes vélemény szabad. Tehát szabadság van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.04.15 13:09

Szokásos napi atlantista Komócsin fa*ság
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2019.04.14 22:28

Oroszország nagyhatalom és az egyik legnagyobb fegyverexportőr. Titkosszolgálata és hírszerzése az egyik legjobb. Ezért aztán mindig és mindenütt fog nyomulni. Simán belefér, hogy az egyik helyen elveszti pozícióit, majd sikerül máshol kárpótolnia magát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html