Putyin ellenfele nem indulhat

A Kreml-kritikus Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus büntetett előélete miatt nem indulhat a jövő évi orosz elnökválasztáson - jelentette be az orosz Központi Választási Bizottság.
Domokos László, 2017. június 23. péntek, 21:10
Fotó: AFP

A hatóság szerint Alekszej Navalnijnak jelenleg nincs passzív választójoga, vagyis nem indulhat jelöltként politikai tisztségért. A választási bizottság emlékeztetett: a 41 éves Navalnijt az úgynevezett Kirovlesz sikkasztási ügyben az idén februárban egy megismételt eljárásban öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy év és öt hónap próbaidővel - írta az MTI híre alapján az InfoRádió.

Az ellenzéki elutasította az ellene felhozott vádakat és közölte: a per célja az volt, hogy lehetetlenné tegyék számára a jelöltkénti indulást 2018-ban.

A Vlagyimir Putyin elnök kihívójaként fellépő Navalnij azonban - akinek elnökjelölti támogatottsága májusban mindössze 2 százalékos volt a Jurij Levada Független Elemzőközpont szerint - nem hagyott fel a kampányolással.

Arra hivatkozik, hogy az orosz alkotmány csak azokat fosztja meg a jelöltséghez való joguktól, akiket büntetés-végrehajtási intézményben tartanak fogva.

A címlapkép forrása: VASILY MAXIMOV / AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK