Oroszország egy, a Kercsi-szoros alatt átvezető vezetéken sikerült ideiglenesen helyreállítania a Krím-félsziget áramellátását, amit 11 napja ukrajnai szabotőrök tettek lehetetlenné, felrobbantva a vezetékek tartó oszlopait. Az esemény jelentőségére jellemző, hogy bár a tenger alatti vezeték a félsziget áramszükségletének csak egy részét fedezi, 200 megawattot, ünnepélyes átadására maga Vlagyimir Putyin államfő utazott a helyszínre, Szimferopolba - jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség.

A teljesítményt december 20-án a kétszeresére emelik, így az már a Krím fogyasztásának 90 százalékára lesz elég - közölte Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter.

Az oroszok által annektált félsziget november 22-én maradt áram nélkül, amikor ukrán nacionalisták krími tatár szélsőségesekkel összefogva felrobbantották a Krímet Ukrajnából árammal ellátó négy magas feszültségű vezetéket tartó oszlopokat. Gyakorlatilag ezek biztosították a félsziget teljes áramellátását.

Az ukrajnai politikai és gazdasági helyzet teljes képtelenségére jellemző, hogy az ukrán állami vállalat, az Ukrenergo (amelynek szerződéses kötelessége a Krím áramellátásának biztosítása) megállapodást kötött a szabotőrökkel, amelynek alapján a négy vezeték közül egyet helyreállítanak, de nem kezdik meg rajta az áram szállítását - áll a vállalat Facebook oldalán megjelent, a Vedomosztyiban idézett nyilatkozta szerint, amelyet az Ukrenergo ügyvezető igazgatója, Vszevolod Kovalcsuk írt alá.

Moszkva az általa diverzáns akciónak minősített akcióra és arra válaszul, hogy Kijev még mindig "lebegteti" az áramszállítás helyreállításának kérdését, közölte: kész leállítani az ukrán hőerőművek jelentős részének ellátásához szükséges antracit szállítását.