Putyin megint odacsap a médiának

Vlagyimir Putyin elnök aláírta azt a törvénymódosítást, amely tízszeresére emeli a hírközlő szervezetek pénzbüntetésének felső határát.
Barabás T. János, 2015. május 5. kedd, 12:27
Fotó: MTI/EPA

Az orosz államfő aláírásával - egy nappal a sajtószabadság világnapja előtt - hatályba lépett az a törvénymódosítás, amely a korábbi tízszeresére emeli azoknak a médiumoknak a pénzbüntetését, amelyek olyan anyagot közöltek, ami terrorizmust vagy szélsőséget ösztönöz, vagy próbál meg igazolni. A büntetés felső határa ezen túl 100 ezer helyett 1 millió rubel (19 ezer dollár).

Ezzel látszólag nincs is semmi gond, de a The Moscow Times szerint félő, hogy a rendelkezést a megmaradt néhány független médium fokozottabb elnyomására fogják felhasználni, mivel erre lehetőséget nyújt az alkalmazó felfogása arról, mit tart szélsőségesnek.

Az internet és médiafelügyelet, a Roszkomnadzor októberben szélsőségességgel vádolta a Eho Moszkvi független rádiót egy kelet-ukrajnai tudósítása miatt, az ellenzéki Novaja Gazetát pedig azért ítélték el, mert az orosz törvényhozók politikáját Hitleréhez hasonlította. A Charlie Hebdo karikatúráinak újranyomása miatt 19 újság kapott megrovást - közölte a Roszkomnadzort vezető Alekszandr Zarov. A felügyelet ezen túl az ilyen esetekben súlyos pénzbírságot is kiszabhat, ami akár csődbe is viheti a független orgánumokat. Emellett annak a médiumnak, amely egy éven belül ilyen ügyben két figyelmeztetést kap, visszavonhatják a működési engedélyét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unorti, 2015.05.05 13:26

amelyek olyan anyagot közöltek, ami terrorizmust vagy szélsőséget ösztönöz, vagy próbál meg igazolni. A büntetés felső határa ezen túl 100 ezer helyett 1 millió rubel (19 ezer dollár)....


..jogos !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html