Putyin üzent: vége a bujkálásnak!

Majdnem minden második orosz munkavállaló részben vagy teljesen a feketegazdaságban dolgozik, elbújva az adóhatóság kíváncsi tekintete elől, ami nem tetszik Valgyimir Putyin államfőnek. Az államnak szüksége lenne a tőlük származó adóbevételekre.
Napi.hu, 2016. július 16. szombat, 12:14
Fotó: MTI/EPA

Miközben az orosz gazdaság az alacsony olajár és a Kreml ukrajnai beavatkozása miatt bevezetett nyugati szankciók miatt a recesszióval küszködik, a munkavállalók 40 százaléka részben vagy egészében elbújik a feketegazdaságban az adóhatóság szeme elől - idézte az orosz gazdasági és közigazgatási intézet jelentését a Bloomberg.

Az összesen 76,5 millió munkaképes korú oroszból 30 millióan választották a pénzkeresésnek ezt a módját. A felszín alatti gazdaság az ország GDP-jének negyedével megegyező termelési eredményt ér el minden évben. Igaz ugyan, hogy a dolog természeténél fogva az adatok nem egzaktak, ám a becslések a kutatások kezdete, 2001 óta stabil képet mutatnak - árulta el Andrej Pokida szociológus, a kutatás vezetője.

Mindenféle emberek

A garázsgazdaságban, ahogy a népnyelv elkeresztelte ezt a világot, a szerelőktől a fogorvosokon át az állatorvosokig a legkülönbözőbb emberek dolgoznak. A sajátos orosz garázscégek felszámolása reménytelen vállalkozás lenne - figyelmeztet Szvetlana Orlova, a Moszkvától keletrelévő Vlagyimir régió kormányzója, az egyik szervezője annak a tanácskozásnak, amelyen Vlagyimir Putyin elnök kijelölte a probléma megoldásának irányát.

A rendőrség, az ügyészség és a megfizethetetlen adók kényszerítik az embereket arra, hogy a föld alá vigyék a vállalkozásukat - elemezte a helyzetet az államfő miniszterekből, tanácsadókból és regionális vezetőkből álló hallgatósága előtt. Putyin azt várta a jelenlévőktől, hogy találják ki, hogyan lehetne legalizálni a garázsgazdaságot - tudta meg a Bloomberg olyanokról, akik jelen voltak az értekezleten.

Meglökné a növekedést

Az árnyékba húzódó munkavállalás törvényessé tétele egy százalékponttal gyorsítani a GDP növekedését - véli Borisz Tyitov, a kormány üzleti ombudsmanja. Ezt arra alapozza, hogy már nem csupán kiskereskedelmi vagy szolgáltatási tevékenység folyik a garázsvilágban, hanem egyszerű termékek gyártása is.

A tanácsadó szerint mérsékelni kellene a vállalkozások tevékenységének merev szabályozását és javítani kellene az önfoglalkoztatás feltételit ahhoz, hogy legálissá váljanak a rejtett tevékenységek.

Adótrükk

A radikális tervek között szerepel, hogy egyszerűen felszabadítanák az önfoglalkoztatást a jövedelemadózás alól, csak társadalombiztosítási járulékot kellene fizetniük azoknak, akik ezt választják. A pénzügyminisztérium számításai szerint ha ezt párosítanák az áfa emelésével - hogy pótolják a kieső adóbevételt -, akkor összességében 30 százalékkal növelhetnék a jövedelmekből - közvetlenül, a tb-vel, és közvetve, az áfával - begyűjtött adóbevételt.

Putyin víziója

A jelenlegi helyzet éppen azokat a kis és közepes vállalkozásokat kényszeríti adóelkerülésre, amelyekben Putyin a gazdaság alapjait látja. Jelenleg ezek csak a munkavállalók ötödét foglalkoztatják, ami jóval elmarad attól a legalább ötven százaléktól, amelyek az orosz vezetés ideálisnak tart.

A megoldás "egyszerűségére" utal a Világbank kutatása. Ez azt találta, hogy az állami ellenőrzések ritkításával az orosz régiókban tevékenykedő kisvállalkozások 12 százalékpontos forgalomnövekedést érhetnének el. (Csak hát a csinovnyikoknak is csinálniuk kell valamit, hogy adminisztrálják magukat - a szerk.)

Az embereknek szabadságot kell adni, ha már mással nem lehet segíteni őket - mondja Szergej Dubinyin, aki az államcsődöt okozó 1998-as valutaválság idején vezette a moszkvai jegybankot. Nagy szerencse, hogy vannak önmagukat foglalkoztató emberek, akik a válságok idején sem kérnek semmilyen támogatást a költségvetésből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

teuton, 2016.07.17 15:29

@Pegazus_a_borbarat: A jo tanacsaidra -ugy tünik- senki nem kivancsi, kis reszeges multitalentum... Orbanod is csak növeli az adokat, ill. kitalal ujabbakat es Europaban az egyik legmagasabb a magyar jarulekos költseg... Na hat dübörög is a gazdasag, különösen ahol nem csak összeszerelnek, hanem termelnek is (pl. epitoipar)...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.07.17 06:21

@Pegazus_a_borbarat: " Nehogy már nekem kelljen tanácsokat adni"

Szerintem nincs olyan szerencsetlen orszag a foldon, amelyiknek a te tanacsaidra lenne szuksege :)

"közel 500 milliárd dolláros devizatartalékkal rendelkező országnak"

Az a kozel az jo tavol van cefrecske, ezt mar parszor megbeszeltuk. Frissiteni kene az infoidat, mert mar nincs MIR es oroszorszagban van McDonalds is ( ugyebar korabban azt irtad, hogy nincs : ).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.07.17 01:47

Hát akkor csökkentsék az adókat, járulékokat. Nehogy már nekem kelljen tanácsokat adni egy havi 10 milliárd dolláros külkertöbblettel, közel 500 milliárd dolláros devizatartalékkal rendelkező országnak, bátyuskák. Persze némi jutalékért, szerény százalékért szívesen...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html