Az orosz kormány megbízást adott a természeti erőforrásokért és a környezetvédelemért felelős minisztériumnak, hogy mérje fel az Oroszországban kitermelhető palagázkészletek nagyságát - jelentette a Moscow Times hírportál. A kabinet tegnapi ülésén tárgyalt a programról, amelyben a tárca szakértőinek a természeti feltételek vizsgálatán túl azt is ki kell deríteniük, hogy milyen technológiai megoldásokkal férhetnének hozzá az energiahordozóhoz. A palagázt az úgynevezett rétegrepesztéses technikával érik el, amelyben víz és vegyi anyagok bepumpálásával szorítják ki a gázt a föld alatti rétegekből.

A palagáz eddig csak fejfájást okozott az oroszoknak, ugyanis megjelenése veszedelmes alternatívát jelentett a hagyományos úton kitermelhető gázzal szemben. Az európai országokban a környezetvédelmi kockázatok miatt ugyan óvatosan kezelik a kérdést, ám az Gazpromnak így van félnivalója az új konkurenciától. Ukrajnában már el is indították azt a palagáz-feltárási és -kitermelési programott, amelynek célja az orosz gázimport kiváltása.

Miközben az orosz gáz iránti kereslet csökken Európában, Vlagymir Putyin államfő már novemberben jelezte, hogy Moszkva a korábbi elzárkózás helyett komolyabban veszi a palagáz megjelenését. Egyik beszédében azt mondta, hogy az USA-ban csak palagáz-forradalomként emlegetett - a gázárakat számottevően leszorító - jelenséget egyszerűen nem hagyhatják figyelmen kívül.