Régiós sereghajtó Magyarország a sötét jóslat szerint

Súlyos időszak elé néz az eurózóna az OECD jelentése szerint. Egyszerre kell megküzdenie a stagnálással és a defláció veszélyével, ezért az ECB-nek monetáris hadjáratot kellene indítania bajok a leküzdésére. Magyarország lemarad a másik három visegrádi ország mögött.
Napi.hu, 2014. november 25. kedd, 16:09
Fotó: Reuters

A világgazdaság teljesítménye lassan javulni fog a következő két évben, ám Japán gyengébb időszak előtt áll a korábbi előrejelzésekben szereplő jóslatoknál és a közös európai valutát használó országoknak csak "izzadságot és könnyeket" ígérnek az OECD közgazdászai. A világ legfejlettebb országait tömörítő szervezet évente kétszer kiadott előrejelzése szerint széttartó pályára állnak az OECD tagállamai.

Az Egyesült Államok GDP-növekedése az átlagosnál magasabb lehet jövőre, elérheti a 3,1 százalékot, és Nagy-Britannia is több mint kétszeresen verni fogja az eurózónát 2,7 százalékos tempójával. Az utóbbi jobb a sokéves átlagnál, de elmarad a Bank of England (BoE) 2,9 százalékos várakozásától. A BoE a jövő év közepén kezdheti növelni a hitelköltségeket az emelkedő pályára álló infláció féken tartása érdekében.

Az egyiknek sikerül...

Japán esetén felére csökkentette korábbi növekedési előrejelzését az OECD, miután a fogyasztási adó áprilisi emelése után elhaló belső kereslet recesszióba rántotta a gazdaságot. Jövőre is csak 0,8 százalékos ütem várható. Ugyanakkor a japán gazdaság kikapaszkodhat ebből a gödörből, mert a vállalati profitok magasak és a gyenge jen segíti az exportot.

A világ nagy gazdasági térségei közül az eurózóna ad okot aggodalomra. Minél tovább stagnál a gazdaság (a GDP növekedési üteme 0,8, 1,1 és 1,7 százalék lehet 2014 és 2016 között), annál nagyobb a defláció veszélye. Az infláció csak 2016-ra kúszhat fel 1 százalékra, ami továbbra is fényévnyire van az Európai Központi Bank (ECB) kicsit két százalék alatti céljától. Az OECD jelentésében szokatlanul nyíltan felszólította az ECB-t, hogy növelje monetáris enyhítését, beleértve ebbe az államkötvények vásárlását is. Az utóbbi esetén az eurózóna államainak súlyozott átlaga alapján markolhatnának állampapírjaikból.

A visegrádi négyek GDP-bővülésének összehasonlításában a prognózis szerint Magyarország egyértelmű sereghajtó lesz az időszak végére (lásd a táblázatot). A következő két évben határozott olló nyílik a magyar, illetve a cseh, a lengyel és a szlovák gazdaság, sőt a többi régiós OECD-tagállam teljesítménye között is.

GDP-növekedés (százalék)
201420152016
Magyarország3,32,11,7
Csehország2,42,32,7
Észtország2,02,43,4
Lengyelország3,33,03,5
Lettország2,53,23,9
Szlovákia2,62,83,4
Szlovénia2,11,42,2
Forrás: OECD

Lassú gyarapodás

A feltörekvő országok közül Kína esetén a növekedés némi gyengülését jelzik előre az OECD szakértői. A korábbi ösztönzők támogatják a bővülést, de az ingatlanpiac gyenge marad. India, Indonézia és Dél-Afrika határozott kilábalásra számíthat, az orosz gazdaság viszont stagnálni fog 2015-ben.

Összességében a világgazdaság 3,3, 3,7, majd 3,9 százalékkal gyarapodhat 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban. Az euró és a jen összesen tíz százalékkal gyengülhet a dollárral szemben a következő két évben, ami Japánban jövőre 0,2 százalékkal 2016-ban 0,4 százalékkal dobhatja meg a GDP-t. A közel-keleti és ukrajnai geopolitikai feszültség ugyan erősödik, de ez eddig halovány hatással volt a nyersanyagok és az energiahordozók piacára. A kockázat azonban ettől még fennmaradt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.11.25 21:44

@matura: egészségügy, az oktatás a bankok, a szolgáltatók a csőd szélén.....persze ...,hogyne ...,ha te írod..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2014.11.25 21:17

egészségügy, az oktatás a bankok, a szolgáltatók a csőd szélén
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2014.11.25 20:46

köszönjük a sötét jóslatokat, a károgást és vészmadárkodást, de nem kérünk belőle.

amúgy a magyar gdp növekedés a legmagasabb a régióban, azt, hogy 2016 -ban mi lesz, csak a jóisten tudja, nem pedig az elemzők.

ha valaki tényleg meg tudná jósolni a gazdasági jövőt, az már rég ezermilliárd dolláros vagyonnal rendelkezne, és nem kellene párezer eurós fizetésért egész nap a monitor előtt görnyednie egy bankban vagy elemző cégnél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

v69zsolt, 2014.11.25 20:27

@tever kneif: Már ezerszer mondtam neked ha ilyen kurva jó Magyarországon az üzleti környezet akkor hajrá és fektesd be a pénzedet itthon!!!!!!
Ja hogy ez nemfog menni mert te csak a Századvég egyik bértollnoka vagy!!

- Az elkővetkező két évben fogja éreztetni hatását a keleti nyitásból adodó export növekedés.

Na akkor részleteznéd milyen szerződések is lettek kötve az export növekedés céljából???

- NŐVEKEDÉSI HITELPROGRAM meginditása és folytatása a KKV-k részére legalább 2015 végéig.
Már 15000 vállalkozás élt a lehetőséggel és bővitte, azaz fejlesztette vállalatát.

Azt tudod, hogy ezt növekedési hitelprogramot 250ezer felvételre alkalmas cégből csak 15ezer tudta használni???
Tehát még a tíz százalékot sem érték el!!
A hitelprogram egy szemfény vesztés és kudarc Matolcsy vezette MNB-nek és a fidesz gazdasági programjának!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.25 19:16

@magnum71: lemaradt ..,2002-2010 között ..,2002-ig mi voltunk elöl ..!!!


..nehéz lehet ez a ballibnek ...,de ez tény ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html