"Rendkívüli állapot" Varsóban

Megbénítja a lengyel fővárost a NATO kétnapos csúcsértekezlete, amelynek biztonsági kiadásai elérik a teljes védelmi költségvetés 0,5 százalékát. Nem csak Varsóban vezetnek be rendkívüli intézkedéseket, hanem Lengyelország határain is.
Napi.hu, 2016. július 8. péntek, 11:33
Fotó: Reuters

A NATO csúcsértekezletét július 8-án és 9-én tartják Varsóban rendkívüli biztonsági intézkedések közepette - jelentette a Gazeta Wyborcza. A tanácskozásra 60 ország vezetőit, köztük Barack Obama amerikai elnököt várják. A miniszterek és szakértőik, a biztonsági személyzet és az újságírók, összesen 4000 ezer ember vesz részt a tanácskozáson.

A szervezés, illetve a küldöttek szállítását és védelmét szolgáló berendezések, rendszerek és  járművek biztosítása összesen 160 millió zlotyba (több mint 11 milliárd forint, egy vidéki stadion ára) kerül a lengyeleknek.

Ez a kiadás hozzávetőlegesen a fele annak az összegnek, amely a bankadóból havonta befolyik az államkasszába. Az új marketingadóból éppen ekkora havi befizetést vár a költségvetés. A nemzetvédelmi minisztérium egész éves büdzséje 35,9 milliárd zloty, tehát ha a csúcsot ebből fedeznék, az elvinné a keret 0,5 százalékát.

Nagyon drága "mulatság"
A NATO 2014-es csúcsértekezletének költsége 81,2 millió font (32 milliárd forint) volt - derült ki a héten nyilvánosságra került jelentésből. A rendezvényt a Londontól 200 kilométerre délre lévő, dél-walesi Newportban tartották. Időben egybeesett Oroszország ukrajnai beavatkozásával. A kiadás legnagyobb részét, 62,5 millió fontot a biztonsági intézkedésekre költötték, de majdnem hatmillióba kerültek a médiával kapcsolatos kiadások, közel négymilliót fordítottak a résztvevők közlekedésére és több mint hárommilliót kóstált a csúcs helyszínének bérlése.

A rendezvény idején a walesi kormány nyilvánosságra hozta, hogy saját zsebéből hárommillió fontot költött a NATO-csúcsra. Carwyn Jones első miniszter szerint ez bőségesen megtérült az eseményt övező médiafigyelemnek köszönhetően, ami nagy reklám volt Walesnek.

Rendőrség, határőrség, kormányőrség

A Belügyi és Igazgatási Minisztérium költségvetéséből fedezik az egyenruhás szervek eszközeivel kapcsolatos kiadásokat. A rendőrség 23,7 millió zlotyt kap. Ebből fizetik annak 21 gépkocsinak a költségeit, amelyet az antiterrorista egységek használnak, 14 autót kapnak a megelőzéssel foglalkozó osztályok.

A határőrség 13,7 millió zlotyt költhet egyebek mellett mobileszközei bővítésére. A kormányőrség 16,6 millió zlotyival gazdálkodhat - ebből fedezik például a vendégeket szállítót 20 limuzin és a védett kommunikációs eszközök költségét. A tűzoltók arzenálját orvosi felszerelésekkel egészítették ki.

Utcák, repülőtér, határok

Nehezen lehet megsaccolni azokat a közvetett költségeket, amelyek a csúccsal kapcsolatos közlekedési nehézségekből adódnak. A lengyel főváros nagy részét két napig megbénítja a NATO-tanácskozás. Néhány utcát teljesen kikapcsoltak a forgalomból, másokat a szükség esetén zárnak le .

A varsói repülőtéren, az Okecién a megszokottnál háromszázzal több repülőgép leszállását kell megoldani. A csúcs miatt részlegesen felfüggesztették a határforgalmat Ukrajnával és a kalinyingrádi orosz övezettel. Emellett Lengyelország ideiglenesen visszaállította az EU belső határainál is a véletlenszerű ellenőrzést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.07.08 21:43

@troll: Csodálatos összeesküvés-elmélet, ilyet még a legdurvább ezoterikus, ufo-hívő oldalakon se lehet olvasni... Csak azt az egyet áruld már el, hogy az EU-nak miért van szüksége külső bomlasztásra, a Merkel-Juncker-Schulcz bohóctrió nem pont elég erre a célra? A kilépő angolokat is az orosz propaganda késztette a Brexitre, mi?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2016.07.08 14:21

lement az olajár az amerikai palaolajnak köszönhetően, emiatt pedig igencsak lepadlózott az orosz gazdaság, hiszen a költségvetés 2/3-át, az export 60% át a szénhidrogének adták.
putyin előre látta már 2013 ban, hogy össze fog omlani az olajár, hiszen ekkorra rakétasebességgel nőtt az amerikai palaolaj termelés és egyre nagyobb volt a túlkínálat a világpiacon.
ezért aztán az orosz titkosszolgálat elkezdte kavarni a fekáliát ukrajnában, mert így a konfliktus miatt a gonosz külföldre foghatják a gazdasági nehézségeket,ami mindig bevett módszer volt a történelemben.
most az eu bomlasztása moszkva fő prioritása, mivel az eu az egyetlen tömb, amley komoly gazdasági nyomást tud gyakorolni oroszországra.
teljes erőbedobással dolgozik a orosz titkosszolgálat a migráció élénkítésén,gőzerővel megy az eu ellenes orosz propaganda az uniós tagállamokban különféle indirekt csatornákon , illetve az orosz titkosszolgálat emberei unióellenes szélsőjobboldali pártokba is beépülnek szerte európában , azokat is indirekt módon támogatják.

ez a helyzet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html