Részleges kormányátalakítás Lengyelországban - meglepetés is van

Nyolc új minisztert iktatott be kedden Andrzej Duda lengyel elnök Mateusz Morawiecki kormányfő javaslatára; személyi változás történt többek között a külügyi, a honvédelmi, a pénzügyi és a fejlesztési tárcák élén, és kinevezték a fejlesztési minisztériumból kivált gazdasági tárca vezetőjét is - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. január 9. kedd, 13:55
Fotó: Reuters

Mateusz Morawiecki a kinevezési ünnepségen mondott beszédében aláhúzta: az eddigi miniszterek jól végezték munkájukat, az új összetételű kabinet "nem valaki ellen kormányozza" majd az országot, célja "a szuverén Lengyelország felépítése erős Európa, hazák Európája keretében".

A kormányfő kilátásba helyezte: az új kabinet figyelmet fordít majd a gazdasági és a társadalmi ügyekre egyaránt, szándéka szerint nem lesz "dogmatikus, doktriner, akár a szocialista, akár az újliberális szélsőségek kormánya".

A keddi változások keretében a külügyminisztérium élén Witold Waszczykowskit a 90-es években diplomáciai pályára lépett, tavaly szeptemberben miniszterhelyettesnek kinevezett Jacek Czaputowicz váltja.

A 61 éves Jacek Czaputowicz 2008 és 2012 között a lengyel államigazgatási főiskola (KSAP) igazgatója volt, és szintén a korábbi PiS-kormány idején, 2007-2009-ben tagja volt a lengyel miniszterelnöki hivatal mellett működő, a közigazgatás kérdéskörével foglalkozó tanácsadó testületnek. 2014-ben a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt programtanácsában dolgozott.

Míg Waszczykowski távozására megfigyelők számítottak, meglepetésnek számít, hogy Antoni Macierewicz honvédelmi miniszter helyére Mariusz Blaszczak eddigi belügyminiszter lép. Macierewicz távozását a politikai elemzők a honvédelmi tárca és az államfői hivatal között több hónapja fennálló feszültségekkel magyarázzák. Blaszczak helyett Joachim Brudzinski, a PiS soraiból megválasztott alsóházi elnökhelyettes irányítja majd a belügyminisztériumot.

Morawiecki, aki a tavaly decemberi kormányfői megbízatása után a pénzügyi és fejlesztési miniszteri tisztséget is betöltötte, átadja e két minisztérium irányítását Teresa Czerwinska és Jerzy Kwiecinski eddigi miniszterhelyetteseknek. A fejlesztési tárcából kiválik a gazdasági ügyekkel foglalkozó vállalkozási és technológiaügyi minisztérium, ennek irányítását Jadwiga Emilewicz eddigi fejlesztésiminiszter-helyettes veszi át.

Az utóbbi hónapokban a lengyel egészségügy reformját elindító, a rezidens orvosok őszi sztrájkjával szembesülő Konstanty Radziwill minisztert az egészségügyi tárca élén Lukasz Szumowski eddigi felsőoktatásügyi miniszter-helyettes váltja.

A Bialowieza őserdőben végzett faritkítás miatt elindított uniós eljárás során Lengyelországot az Európai Unió Bírósága előtt képviselő környezetvédelmi miniszter Jan Szyszko helyére Henryk Kowalczyk, a Minisztertanács Állandó Bizottságának elnöke lép.

Változás van továbbá a digitalizációs, valamint az infrastrukturális és építészeti minisztérium vezetésében.

Így reagált az ellenzék

Míg egyes sajtókommentárok "földrengésszerűnek", a PiS szóvivője, Beata Mazurek pedig mélyrehatónak minősítette a kormányalakítást, amelyet a kormányzati ciklus második felében előtérbe került feladatokhoz szabtak, az ellenzéki politikusok szerint a személycserék nem változtatnak a PiS-kormány politikai irányvonalán.

A PO nevében nyilatkozó Tomasz Siemoniak volt nemzetvédelmi miniszter úgy látja: a személycserék azt jelentik, hogy a PiS "beismerte, korábban hibázott a kinevezésekben". Siemoniak egyben kifogásolta, hogy az új kormány sem vonja vissza az ellenzék által kifogásolt bírósági reformot.

A PO volt külügyminisztere, Radoslaw Sikorski viszont Twitter-bejegyzésében üdvözölte Jacek Czaputowicz kinevezését. Felhívta a figyelmet az új külügyminiszter antikommunista ellenzéki múltjára és arra, hogy többéves diplomataként jól ismeri a minisztériumot. Sikorski egyúttal bírálta Waszczykowski teljesítményét. Szerinte a távozó miniszter megbénította a diplomáciát, és Lengyelországot "Magyarország védenceként" hagyja maga után.

Csupán arculatváltásnak minősítették a kormányátalakítást a szintén ellenzéki Modern (Nowoczesna) és a Lengyel Parasztpárt politikusai is.

Az átalakított kabinet még a nap folyamán megtartja az első ülését. Morawiecki ezt követően Brüsszelbe indul, ahol este Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Frans Timmermans bizottsági alelnökkel találkozik.

Fotó forrása: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK