Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dél-koreai jegybank kedden közzétett adatai szerint október-decemberben 1,0 százalékkal növekedett a gazdaság az előző negyedévhez viszonyítva. Ez az utóbbi három negyedév legerősebb üteme volt, de a jó eredmény alapvetően a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek volt köszönhető, a költségvetési kiadások erős növelése nélkül valószínűleg csökkenést mértek volna.

A harmadik negyedévben még 0,6 százalékkal nőtt a GDP, és a Reuters által megkérdezett elemzők medián várakozása is 0,6 százalék volt az utolsó negyedévre.

Október-decemberben az előző év azonos időszakához képest 3,1 százalékkal gyarapodott a GDP, 2017 harmadik negyedéve óta a legnagyobb mértékben. Elemzők 2,8 százalékra számítottak.

A dél-koreai kormány a harmadik negyedévhez képest 3,1 százalékkal növelte kiadásait, közel kilenc éve a legerősebb ütemben, amivel támogatta az építőipart és a tőkebefektetéseket. Az ígéretesnek tűnő utolsó negyedéves adatok azonban nem tudták elfedni a borús kilátásokat, ugyanis az export 2,2 százalékkal csökkent október-decemberben az előző három hónaphoz képest. A kivitel zsugorodása jelenti a legnagyobb veszélyt Dél-Korea exportvezérelt gazdaságára, amelynek Kína a legnagyobb kereskedelmi partnere. Dél-Korea Kínába irányuló exportja decemberben éves összevetésben 14 százalékkal csökkent.

Az amerikai és a kínai gazdaság növekedésének várható lassulása nagy kihívást jelent a dél-koreai exportőröknek. A globális kereslet alakulását övező felfokozott bizonytalanságok és az érett globális technológiai ciklus visszafogja a magánbefektetéseket - mutatott rá Krystal Tan, az ANZ bankcsoport közgazdásza.

A piacok attól tartanak, hogy a kínai gazdasági növekedés lassulása, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi háború megtépázhatja a világgazdaság növekedését és visszavetheti a keresletet olyan kulcsfontosságú dél-koreai exportcikkek iránt, mint a memórialapkák és a petrolkémiai termékek.

Kína az utóbbi években a globális növekedés mintegy harmadáért volt felelős, gazdasági növekedésének lassulása máris lefelé húzta egy sor nagyvállalat nyereségét, kezdve az Apple amerikai információtechnológiai óriáscégtől a nagy autógyártókig. A Samsung Electronics dél-koreai elektronikai konszern, amely a televíziók, memória áramkörök és okostelefonok gyártásában világelső, két hete arra figyelmeztetett, hogy jelentősen csökkent nyeresége a negyedik negyedévben, és a kilátások is kedvezőtlenek.