Robbant a bomba a lengyeleknél

A lengyel kormánypárt vezetőinek legalább egy része azt akarja, hogy a párt vonja meg támogatását az államfőtől, Andrzej Dudától, aki a segítségükkel győzött 2015 tavaszán. Már jelöltjük is van a helyére.
Barabás Júlia, 2018. április 5. csütörtök, 06:40
Fotó: AFP

Szenzációs hírt szellőztetett meg a lengyel Super Express című lap: a Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetőinek egy része nem szeretné, ha Andrzej Duda államfő indulna posztja megtartásáért 2020-ban esedékes elnökválasztáson - vette át a hírt a gazeta.pl. Lengyelországban nem a parlament, hanem a választók szavaznak a köztársasági elnökre.

Duda azzal dühítette fel a PiS vezetőségét, hogy megvétózta az úgynevezett lefokozási törvényt, amelynek értelmében Wojciech Jaruzelski tábornok, az 1981-es hadiállapot bevezetője elvesztette volna rangját, más egykori tisztekkel együtt. Jaruzelski katonai hatalomátvétele véget vetett a Szolidaritás szakszervezet vezette népi ellenállásnak a kommunista rendszerrel szemben, ugyanakkor megelőzte, hogy a Szovjetunió katonai beavatkozással tegye meg ugyanezt.

Volna alternatíva

Duda 2015-ben a PiS támogatásával nyerte meg az elnökválasztást, ám az ellene "lázadó" pártvezérek úgy vélik, hogy 2020-ban Beata Szydlo jelenlegi miniszterelnök-helyettest, tavaly év végéig kormányfőt kellene indítaniuk. Szydlóban sokan csalódtak, mert nem beszél nyelveket és a regnálása idején romlott meg Lengyelország és az EU brüsszeli vezetésének kapcsolata. Egyes vélemények szerint ezzel beruházások sorától fosztotta meg az országot.

Hívei ugyanakkor díjazzák, hogy egy szó nélkül belenyugodott lemondatásába, miután az ország tényleges ura, Jaroslaw Kaczynski PiS-elnök így döntött. Mindezek után meghúzódott az árnyékban, továbbra is lojális pártjához és az emberek imádják. Ezért vélhetően erős lenne a támogatottsága - mondta a Super Expressnek egy neve elhallgatását kérő kormánytag, PiS-politikus.

A fotó forrása: Vladimir Simicek/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK