A manilai székhelyű pénzintézet kedden ismertetett előrejelzése szerint a térség 45 országának a gazdasága 5,6 százalékkal nő az idén az eddig várt 5,7 százalék helyett. A régió jövő évi gazdasági növekedésére vonatkozó becslését 5,7 százalékon tartotta az ADB.

A pénzintézet elsősorban azért fogta vissza a térség idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését, mert gyengíti a térség egyik vezető országa, India gazdasági bővülését a váratlan indiai demonetizáció.

Az ADB kedden ismertetett legfrissebb előrejelzése 7 százalékra mérsékelte Indiai idei GDP-növekedésével kapcsolatos várakozását az eddigi 7,4 százalékról.

November 8-án jelentették be, hogy az adócsalás, a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelem jegyében azonnali hatállyal érvénytelenítik a két legnagyobb címletű bankjegyet, az 500 és az 1000 rúpiást. A döntés likviditási válságot és káoszt okozott, több százmillió indiai került abba a váratlan helyzetbe, hogy nem volt elég készpénze még a napi bevásárlás lebonyolításához sem. Kormányzati tisztségviselők elismerték, hogy az intézkedés árthatott a gazdaság tevékenységének.

Az ADB kedden ismertetett előrejelzése szerint Kína idei GDP-növekedése 6,6 százalék lesz, jövőre 6,4 százalékkal bővülhet a gazdaság.