Rossz hírek jöttek a német gazdaságról

A várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Németországban decemberben az előző hónaphoz képest. Nem úgy alakult a német külkereskedelem sem decemberben, ahogy azt a szakértők várták, különösen a kivitelre vonatkozó adat esetében.
MTI-Eco, 2016. február 9. kedd, 09:22
Fotó: Reuters

A német statisztikai hivatal (Destatis) kedden azt közölte, hogy a szezonálisan, az ár- és naptári hatással kiigazított adatok szerint 1,2 százalékkal esett vissza az ipari termelés havi szinten. Ez 2014 augusztusa óta a legnagyobb mértékű csökkenés volt.

Tavaly novemberben szerényebb, 0,1 százalékos csökkenést regisztráltak, míg októberben 0,5 százalékos növekedést. Elemzők 0,4 százalékos havi növekedésre számítottak decemberre.

Decemberben a feldolgozóipari termelés 1,1 százalékkal, az energiatermelés 3 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelése 1,4 százalékkal, az építőipari termelés pedig 0,2 százalékkal csökkent.

A külker is csalódást okozott

Nem úgy alakult a német külkereskedelem decemberben, ahogy azt a szakértők várták, különösen a kivitelre vonatkozó adat esetében. A német statisztikai hivatal, a Destatis kedden azt közölte, hogy decemberben az export 1,6 százalékkal esett a szakértők által becsült 0,5 százalékos növekedés helyett. Eközben az import ugyancsak 1,6 százalékkal zsugorodott, miközben az elemzői várakozások átlagában jóval szerényebb, 0,5 százalékos csökkenés szerepelt. Decemberben 18,8 milliárd eurós német külkereskedelmi többlet alakult ki a novemberi 20,5 milliárd eurót követően.

Megfigyelők szerint a decemberi adatok azt jelzik, hogy Európa legerősebb gazdaságát is befolyásolja a kínai és a más feltörekvő országok gazdasági növekedésének lassulása. A Destatis kedden azt is bejelentette, hogy Németország a tavalyi évet rekordmagas, 247,8 milliárd eurós külkereskedelmi többlettel zárta az egy évvel korábbi 213,6 milliárd euró aktívum után.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK