Rossz hitelek: felvette a kesztyűt az EKB

Az eurozóna több bankjának is kérdőívet küldött az Európai Központi Bank (EKB) a nem teljesítő hitelállományuk magas volumenével kapcsolatosan - nyilatkozott az EKB egyik szóvivője. Az eurozóna felügyelete ezzel megkezdte a harcot a régió rossz hiteleivel szemben - idézi a Reuterst, a Portfolio.hu.
portfolio.hu, 2016. január 18. hétfő, 10:29

Az európai rossz hitelállomány jelentős részét valószínűleg sosem fogják visszafizetni az adósok, főként ez olyan országokban fordul majd elő, amelyek komoly recesszión estek át, ilyen Görögország, Portugália, Spanyolország, Olaszország - írja a portál.

Az EKB célja, hogy az eurozóna hitelportfóliójából eredő kockázatokat mérsékelje, ezért az EKB egységes felügyeleti mechanizmusa (SSM) küldött egy kérdőívet az eurozóna pénzintézeteinek, amelyeknek be kell számolniuk arról, hogy saját nem teljesítő hitelportfóliójukat hogyan kezelik majd. Az EKB a régió 129 legnagyobb bankját felügyeli, nyilatkozata szerint létrehozott egy tanácsot arra, hogy a magas nem teljesítő hitelállománnyal rendelkező pénzintézeteket ellenőrizzenek.

Az eurozóna nem teljesítő hitelállománya 932 milliárd euró volt, az eurozóna GDP-jének 9,2 százaléka, 2014 végén, az IMF legfrissebb becslése szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK