Rovarirtó szert tilt be az EU

A biodiverzitás és a környezet védelme miatt az Európai Unió úgy döntött, hogy az idei év végén betiltja három neonikotinoid rovarirtó szer szabadföldi használatát - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. április 27. péntek, 19:42
Fotó: Pixabay

A tagállamok és az Európai Bizottság képviselőit tömörítő technikai bizottságban pénteken szavaztak a klotianidin, az imidakloprid és tiametoxám gyakorlatilag teljes betiltását kezdeményező bizottsági javaslatról. A jövő évtől kezdve ezek a szerek csak üvegházakban használhatóak, szabadföldön nem.

A neonikotinoid növényvédő szerek veszélyt jelentenek a beporzó rovarokra, köztük a méhekre - számos kutatás szerint.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) javaslatára 2013-ban részlegesen már megtiltották a méhek számára vonzó terményeknél - repce, kukorica, napraforgó - a német Bayer által gyártott imidakloprid és klotianidin, valamint a svájci Syngenta terméke, a tiametoxám alkalmazását.

Az EFSA február végén közzétett jelentésében, amelyben az előző öt év kutatásait összegezte, megerősítette, hogy a tanulmányok többsége szerint ez a három, a rovarok idegrendszerét megtámadó szer árt a méheknek.

Az Európai Unióban öt neonikotinoid rovarirtó szert használhatnak: a betiltás előtt álló három szer mellett az acetamiprid és tiakloprid vegyületet tartalmazó szert. Utóbbinak a hónap végén jár le az engedélye.

A technikai bizottság pénteki ülésén 16 ország, köztük Franciaország, Nagy-Britannia és Németország is megszavazta a három neonikotinoid rovarirtó szer betiltására vonatkozó bizottsági javaslatot. Ezekben az országokban él az uniós lakosság több mint 76 százaléka. Nyolc ország - Belgium, Bulgária, Finnország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Szlovákia - tartózkodott, négy ország - Csehország, Dánia, Magyarország és Románia - pedig a javaslat ellen szavazott.

Graeme Taylor, a növényvédelmi ágazatot képviselő Európai Növényvédelmi Szövetség szóvivője kijelentette, hogy az európai agrárágazat meg fogja szenvedni a döntést. Az Európai Bíróság május 17-én várható döntésére utalva korainak és megalapozatlannak nevezte a döntést. A Bayer szerint az európai mezőgazdasági termelők még kevésbé lesznek képesek védekezni jelentős kártevők ellen azért is, mert egy sor esetben nem létezik alternatív védekezési mód. A Syngenta pedig azt állította, a bizonyítékok egyértelműen igazolják, hogy a neonikotinoid vegyületek minimális veszélyt jelentenek a méhekre.

Több környezetvédelmi szervezet viszont üdvözölte a döntést. Sandra Bella, a Föld barátai nevű nem kormányzati szervezet képviselője hatalmas győzelemnek nevezte a döntést, és felszólította az Európai Bizottságot, hogy segítsen a termelőknek a rovarölő szerek alkalmazásának elhagyásában.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK