Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A politikus a Bild am Sonntagban közölt interjúban németországi Halléban egy zsinagóga ellen a napokban történt - a hatóságok szerint szélsőjobboldali, antiszemita indíttatású - támadással kapcsolatban kiemelte, hogy a szélsőjobboldali terror fenyegetése miatt meg kell erősíteni az együttműködést az európai uniós tagországok belügyminiszterei és a hírszerzési, nemzetbiztonsági szolgálatok között - írja az MTI.

A politikának gondoskodnia kell arról is, hogy ne jelenhessenek meg szélsőjobboldali mozgalmak, hiszen "a szavakat és a gondolatokat tettek követik". Következetesen fel kell lépni a "neonácik" ellen, Ausztriában éppen ezért törekednek például az úgynevezett identitárius mozgalom betiltására.

Hangsúlyozta: szembe kell nézni azzal, hogy Európa sokhelyütt nem biztonságos a zsidók számára. Zsidó szervezetek vezetőivel az utóbbi években folytatott megbeszélésein arról számoltak be, hogy egyre több zsidó akarja elhagyni Európát. Ebbe nem szabad beletörődni, ezért a szélsőjobb és "az iszlamisták importált antiszemitizmusa" ellen is harcolni kell - mondta az ÖVP vezetője.

Halléban egy 27 éves német férfi lőfegyverekkel és robbanószerkezetekkel próbált meg bejutni a helyi zsinagógába szerdán, a legfőbb zsidó ünnep, az engesztelés napja - jóm-kipúr - alkalmából tartott szertartás alatt. Nem tudott áthatolni a zsinagóga megerősített, biztonsági kapuján, és az épület melletti temetőbe se jutott be.

A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült. Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és a nyakán megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, két embert megsebesített, gépkocsiját hátrahagyta és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

A kétrendbeli gyilkossággal, kilenc rendbeli gyilkossági kísérlettel és egyéb bűncselekményekkel gyanúsított férfi elismerte, hogy antiszemita indíttatásból akarta megtámadni a zsinagógát. A hatóságok szélsőjobboldali terrorcselekményként tartják számon az esetet.