Sem az IMF, sem az EU nem utal a görögöknek a referendum előtt

Diplomáciai források szerint a trojka kivár a hitelnyújtással.
MTI-Eco, 2011. november 2. szerda, 19:47
Fotó:

Görögországnak nem utalják át az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap 8 milliárd eurós támogatását a pénzügyi mentőcsomagról esedékes népszavazás előtt - jelezték szerda este diplomáciai források a franciaországi Cannes-ban, ahol megkezdődött a görög válság kiéleződése miatt rendezett válságtanácskozás.

A G20-ak másnapi csúcstalálkozója előtt összehívott rendkívüli megbeszélésen a vendéglátó Nicolas Sarkozy francia elnök mellett Angela Merkel német kancellár, Herman Van Rompuy, az Európai Unió és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő-pénzügyminiszter, az eurózóna miniszteri csoportjának elnöke és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója vesz részt.

Este fél kilenckor csatlakozik hozzájuk Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök és pénzügyminisztere, Evangélosz Venizelosz, hogy részletesen ismertessék a pénzügyi mentőcsomagról kiírandó népszavazás részleteit. Kiszivárogtatások szerint a görög vezetőket európai partnereik arról akarják meggyőzni, hogy a lehető leghamarabb, még karácsony előtt írják ki a referendumot a francia-német tandem szerint egyetlen érvényes kérdéssel: akarnak-e a görögök az eurózónában maradni vagy sem.

Görögország szeptember óta vár a tavaly aláírt összesen 110 milliárd eurós mentőcsomag hatodik, 8 milliárd eurós részletére, amelyből 5,8 milliárd eurót az eurózóna tagállamainak, 2,2 milliárd eurót pedig az IMF-nek kellene utalnia. Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF képviselőiből álló trojka azonban mostanig visszatartotta a pénzeket, mert úgy ítélte meg, hogy Athén nem adott megfelelő garanciát arra, hogy eltökélt a deficitcsökkentésben.

Az ország megsegítését célzó európai pénzügyi mentőcsomagról tervezett népszavazás pedig ismét elodázta a 8 milliárd euró utalását, amelyről már szeptemberben is azt tartották elemzők, hogy rövid távon elengedhetetlen a görög államcsőd elkerüléséhez.

"A testület nem kíván több pénzt adni a görögöknek, amíg nem tisztázódik, hogy mi fog történni" - közölték az IMF-hez tartozó források. "Biztosítékok kellenek arról, hogy Görögország teljesíti kötelezettségvállalásait, és Papandreu jelenleg nem tud ilyet adni" - tette hozzá a forrás. Uniós források pedig jelezték, hogy egyetértenek az IMF álláspontjával, s csak akkor történhetnek további kifizetések, ha a nemzetközi hitelezők számára világossá váltak a görögök kötelezettségvállalásai.
"Minél hamarabb megtartják a népszavazást, annál hamarabb utaljuk a hatodik részletet. De most nem lesz kifizetés" - fogalmazott egy uniós forrás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.11.03 10:21

unconfirmed market chatter that Greek PM Papandreou will
resign at cabinet meeting that is scheduled at 1000GMT.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.11.03 08:34

Érekes, hogy mindenki természetesnek veszi, hogy Papandreu két fős (!!!) parlamenti többséggel a görög történelem legbrutálisabb megszorítócsomagját bevezeti és betartatja a görögökkel.Miközben a tüntetők egymást ölik az utcákon ..a görögök meg igen lazák mint köztudott

A naivitás nem ismer határokat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html