Setét felhők gyűlnek a keleti égen

A kínai gazdaság egy része zsugorodik, másik része pedig visszafogottan bővül - jelentette ki az egyik ismert független ottani közgazdász. A kormány növekedési célja aligha teljesül, amit a világgazdaság egésze - azaz mindenki - megérezhet.
Napi.hu, 2014. április 4. péntek, 19:33
Fotó: Reuters

A kínai gazdaság ötöde lejtőre került, négyötöde pedig visszafogott tempóban növekszik - jelentette ki a CNBC-nek nyilatkozva Andy Xie ismert független közgazdász. A világ második gazdasága nem kezdte valami acélosan az idei évet: a makroadatok a GDP-növekedés lassulásáról tanúskodnak, a HSBC bank nem hivatalos beszerzési menedzserindexe szerint a világ motorjának tartott feldolgozóipar zsugorodik.

Xie úgy véli, hogy a gazdaság várhatóan nem tud a kormány céljával összhangban, 7,5 százalékkal bővülni idén, ugyanakkor nem adott saját prognózist. Az elmúlt év utolsó negyedében 7,7 százalékkal emelkedett a GDP az egy évvel korábbihoz képest, szemben a harmadik negyedév 7,8 százalékos növekedésével.

Kína más

Hasonló aggodalmakat többen megfogalmaztak idén, a PwC például egyetért azzal, hogy a kiábrándító külkereskedelmi és befektetési adatok arra utalnak, hogy veszélyben lehet a pekingi vezetés növekedési célja. A bankok, az állami vállalatok és a helyi önkormányzatok közötti szoros összefonódások miatt a közel egy évtizede tartó hitelezési boom megakadása jelentős kockázatot jelent. A behajthatatlan hitelek növekedése, a pénzügyi piac hullámzása lassíthatják, sőt akár meg is akaszthatják a kínai reformterveket - derült ki a pénzügyi tanácsadó cég közleményéből.

Xie szintén úgy látja, hogy a hitelezési boom kifulladása - amely szerinte a felfújt buborék lassú leeresztéseként fog jelentkezni - fékezi a növekedést. Más szóval részben a hitellufi korábbi dagadása adta a szuflát a GDP hízásának is. Az amerikai Lehman Brothers bedőléséhez hasonló kínai "hiteleseményt" azonban kizártnak tart. A hatóságok egyszerűen nem engednének meg egy nagy összeomlást, megakasztanák a folyamatot. Az első ismertté vált kínai cégcsőd, ami a napokban következett e, nem egy dominószerű csődhullám előjele.

Nyugi!

A szakértő szerint a híres kínai árnyékbankrendszer - felételezések szerint az önkormányzatok ellenőrzése alatt álló pénzintézetek sokasága - nem jelent olyan veszélyt, mint amilyenre sokan gondolnak. Ezeket a bankok hozták létre, mégpedig úgy, hogy amikor a rájuk vonatkozó szabályozást megszigorították kiszervezték tevékenységük egy részét. Az árnyékintézmények a valós bankokon keresztül nyújtják szolgáltatásaikat.

Emellett a növekedés lassulását sem látja olyan nagy kockázatnak, mint sokan mások. Kína szerinte jobb állapotban van a világ más gazdaságainál, ugyanis továbbra is működik brutális exportszektora, amelynek teljesítménye nem a belső, hanem a külső kereslettől függ. A háztartások fogyasztása a GDP viszonylag kicsi, ám stabil részét adja.

Xie sajátosan értékeli a pekingi kormány legutóbbi bejelentéseit: a bankok stressztesztjének elvégzését és a vártnál szerényebb gazdaságösztönző lépéseket (vasútfejlesztéseket, az olcsóbb lakások felújításának támogatását és a kkv-k adóinak mérséklését). Szerinte a következő hónapokban vagy években ezek célja valójában viszonylag szerény: Peking csak a befektetői, az üzleti bizalom stabilizálását akarja elérni velük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.04 20:42

Hol vannak a szektas-naci kommentelok? Azok, akiknek minden remenyuk Kinaban volt, ami majd "tonkreteszi", "elsororja" a nagy USA-t. Remelem, hogy most az Ukrajna miatti nyugat-keleti hosszantarto feszultseg fogja "elsodorni" ruszki-seggnyalo Orbanisztant.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html