Az ipari teljesítmény további javulását jelzi a londoni székhelyű Markit Economics decemberre vonatkozó amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI). A kedden ismertetett adat szerint decemberben 21 havi csúcsra, 54,3 pontra emelkedett az index a novemberi 54,1 pontról. A hóközi decemberi feldolgozóipari BMI-mutató gyengébb, 54,2 pont volt - írja az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a feldolgozóipari aktivitás bővülését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi. Decemberben különösen a foglalkoztatási és a készletezési alindex erősödött, a termelésre és az új megrendelésekre vonatkozó almutató növekedése lassult.

Éves csúcsra emelkedett az ISM-index

Éves csúcsra emelkedett tavaly decemberben az amerikai Institute for Supply Management (ISM) feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe. Decemberben 54,7 pontra nőtt az index a novemberi 53,2 pontról. Tavaly csak kétszer, februárban és augusztusban volt a mutató 50 pont alatt.

Decemberben 60 pont fölé erősödött az új megrendelések mutatója és az ipari termelésre vonatkozó index, ami azt jelzi, hogy komoly kereslet van az ipari termékek iránt.

Nőttek az amerikai építőipari kiadások

Novemberben a vártnál nagyobb mértékben nőttek, tíz és fél éve a legmagasabb szintre emelkedtek az építőipari kiadások az Egyesült Államokban.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium közölte, hogy októberhez képest novemberben 0,9 százalékkal, 1,18 ezer milliárd dollárra, 2006 áprilisa óta a legmagasabb szintre nőttek az építőipari kiadások. Elemzők szerényebb, 0,6 százalékos novemberi növekedésre számítottak az októberi 0,6 százalékos bővülés után.

A novemberi építőipari kiadások éves szintű növekedése 4,1 százalék volt. Novemberben egyebek között a lakásépítések 1 százalékkal, a kereskedelmi ingatlan beruházások 0,9 százalékkal, a kormányzati építőipari beruházások 0,8 százalékkal nőttek.