Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bécsi kancellária közleménye szerint Soros és Kurz ezen kívül külpolitikai kérdésekről is beszélgettek. Volt, amiben eléggé más véleményt képviselnek, például a migráció kérdésében, de Kurz hivatalának közleménye szerint "fontos olyan emberekkel is beszélgetni, akikkel nem mindenben értünk egyet" - írta a portál.

A milliárdos filantróp-üzletember által alapított egyetem vezetése december 1-jéig adott időt a magyar kormánynak, hogy aláírja azt a megállapodást az egyetem székhelyállamával, New York állammal, amely már csaknem egy éve készen van, és amely kimondja: a CEU minden feltételt teljesített, amit a magyar felsőoktatási törvény tavaly áprilisi módosítása előír. Ha a megállapodást nem írják alá, a CEU kénytelen lesz Bécsben folytatni amerikai akkreditációjú képzéseit. A kormány azonban eddig nem lépett.

Ausztria pedig kap az alkalmon, hogy a közép-kelet-európai régió egyik legmagasabban jegyzett, rengeteg kutatási forrást és erős nemzetközi kutatói hálózatot fenntartó egyeteme hozzájuk költözne.

Soros György hétfőn találkozik Heinz Fassmann osztrák tudományos miniszterrel, akivel technikai dolgokat fognak átbeszélni, így például a CEU-s diplomák akkreditálásának módját. Ezen kívül szó lesz a Budapesten dolgozó egyetemi munkavállalók Bécsbe költözéséről is.

Az egyetem korábbi bejelentése szerint a CEU szándéka mindig is az volt, hogy Budapesten maradjon, ahol több mint 25 éve van az otthona. A magyar kormányzat azonban 2017. áprilisa óta jogi bizonytalanságban tartja az intézményt. Immár 18 hónapja próbálják védeni azt a jogukat, hogy amerikai diplomákat adó intézményként Budapesten maradhassanak, de eddig nem sikerült olyan garanciákat kapniuk a magyar kormányzattól, amelyek biztosítanák tanszabadságukat. A tervek szerint a lehető legtöbb kutatási és oktatási tevékenységüket Budapesten tartják.

Ha költöznek, akkora a 2019-2020-as tanév elsőéves hallgatói Bécsben kezdik meg tanulmányaikat, és ott kapják meg amerikai akkreditációjú diplomájukat. A már korábban beiratkozott diákok Budapesten fejezhetik be tanulmányaikat. Arról, hogy a CEU oktatói és dolgozói hol végzik majd munkájukat, a CEU közösségével folytatott konzultáció során döntenek majd.