Szánalmas szerepet játszhat az EU-ban Magyarország

Ha Orbán Viktor meggyőző fölénnyel nyerné a vasárnapi választást, akkor hatékonyabban tehetne keresztbe az uniós integrációs törekvéseknek, ám mivel Magyarország nem gyakorol befolyást a Lajtán túli Európára, továbbra sem tudna széles szövetséget építeni céljai elérése érdekében.
Komócsin Sándor, 2018. április 6. péntek, 15:50
Fotó: Shutterstock

A vasárnapi magyarországi választásoknak mindenképpen jelentős hatásuk lesz Európa egészére is - véli Josef Janning, a European Council on Foreign Relations kutatóintézet berlini irodájának vezetője. A Fidesz meggyőző fölényű győzelme megerősítené a visegrádi országok kormányainak vétózási képességet az EU-n belül.

A jelenlegi budapesti és varsói vezetés elkötelezte magát a "több Európát", azaz az integráció erősítését szorgalmazó törekvésekkel szembeni fellépésre, és a közeljövőben - a szlovákiai kormányválság és az euroszkeptikus Milos Zeman cseh elnök újraválasztása miatt - ez a politikájuk gyengébb ellenállásba ütközhet a v4-en belül.

Bővítené

Ha Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke győz, akkor a külpolitikai szakértő szerint vélhetően bővíteni próbálja majd ezt az országcsoportot. Az ősi román-magyar ellentét ellenére nyithat Románia felé, amelynek szociáldemokrata kormánya gyengíteni akarja a korrupcióellenes törvényeket, ami nem tetszik az EU-nak. Ez ügyben kínálhat segítséget a magyar vezetés.

Ausztriával a bécsi kormánykoalíció mélyen euroszkeptikus álláspontjára és kemény bevándorlóellenességére alapozva próbálhat informális szövetséget építeni. Emellett mindkét Magyarországgal szomszédos állam kormánya nyitott lehet arra, hogy a v4-ekkel közösen szembe menjen az európai integráció erősítésével, amely elkerülhetetlenül csökkentené a nemzeti szuverenitásukat.

A nép szava

Orbán Viktor és Jaroszlav Kaczynski, a lengyel kormánypárt vezetője, az ország valós ura egy húron pendül a demokrácia sajátos értelmezésében. Eszerint választásokon hatalomra került többség mindent visz, nincs szükség a "népakarat" ezen megnyilvánulását ellensúlyozó, bonyolult intézményrendszerre. Ezen az elven ellenzik az uniós integráció erősítését - ha a magyar kormányfő győz, felpörgetheti a szövetségépítést e cél elérése érdekében.

Ugyanakkor ezt úgy kell megtennie, hogy országa sajátos ellentmondással küszködik. Miközben erős strukturális, gazdasági kapcsolatok kötik az EU-hoz, lakóinak személyes integrációja, azaz más európai országok lakóval való kapcsolata gyenge.

Emellett egyoldalú viszonyban van a v4-eken kívüli európai országokkal. A magyar tisztviselők és stratégák ugyan a régión kívül országuk német és brit kapcsolatait is fontosnak tartják, ám ezeket nem igazán érdeklik a magyarok, ráadásul a britek éppen távozóban vannak az EU-ból.

Helyi játékos

A szakértő összességében úgy látja, hogy Magyarország egy régiós hálózatépítő állam, erős kapcsolatokkal a szomszédaival, de ezen túl gyenge a befolyása. Ezen a körön belül próbálhat meg olyan szövetséget szervezni, amely rábírhatja Németországot, hogy figyelembe vegye a szempontjait.

Ha a helyi bürokraták és politikai stratégák véleménye tükrözi a politikai osztály véleményét, akkor Magyarország a legtöbb uniós tagországnál jobban idegenkedik az európai integrációtól. Ezek a szakértők inkább nemzeti szintén kezelnék a tagállamok külügyeit, mint közösen vagy kisebb országcsoportonként egyeztetve.

Az erős integráció társadalmi támogatottsága is kicsi: az emberek "általában" EU-pártiak, de jobban elfogadják az euró bevezetését, mint a közös kül- és biztonságpolitikát. Az agytrösztök tagjai támogatják a gazdasági, környezetvédelmi és védelmi együttműködést is.

Nem harap

Magyarország várhatóan továbbra is az EU gyengítésére törekszik majd, igyekszik elkerülni, hogy az unió beleszóljon a tagállamok önálló politizálásába. Budapestnek az obstrukció marad a leghatásosabb taktikája arra, hogy felhívja magára figyelmet és engedményeket csikarjon ki a többi tagállamtól.

Ezzel egyidejűleg tartózkodni fog attól, hogy beleharapjon a kézbe, amely eteti. Főként ha a pénzügyi támogatásokról van szó. A külügyi szakértő ezért úgy véli, hogy ha a közös költségvetés nettó befizető országai és a reformokat támogató államok erős koalíciót alkotnak, akkor tesztelhetik a visegrádi csoport erejét.

Orbán Viktor fel fogja adni Brüsszellel szembeni ellenállását, ha arra kényszerítik, hogy válasszon a pénzügyi támogatások és többi ország szándékainak megvétózása között.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

luluka, 2018.04.07 10:21

Még egy euróbuzi/svarc csicska pofázik a magyarok ellen . Meg kellene mossa azt a mocskos pofáját mielőtt kimondja azt hogy MAGYARORSZÁG !!! Először a sok parazitát germoneysztánból rendezzék el aztán pofázzanak . Inkább az a bajuk hogy sokat zabálnak a sáskák és semmi haszon belőlük úgyhogy ritkítani kellene azokat de úgy hogy más országokra szeretnek a szart kenni . Ebből nem esztek .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.04.07 09:57

@zana: :DDD
Szánalmas ez a kétségbeesett hisztérikus idegbeteg vergődés. Azért jó látni, hogy az ilyen férgek idegbajt kapnak. :))

Szenny, mocsok, gyűlölködés. Végül is csak azt öklendezed ide, ami vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.04.07 06:42

@liget1:
Te aztán jól benyaltad az orbáni rabló rasszista gyűlölködő dumát.
Egyetlen erős iszlám államot nem látok, csak gyengélkedőt akiknek meg van a maguk baja.
De ti szopjátok ezt alávaló hazug orbáni szemetet.
Semmi nem igaz amit írtál.
Magyarország megérdemelte a sorsát amit kapott és még újabb büntikre szolgál rá.
Mit gondoltok mi Magyarország, az bánik el vele aki akar. Orbán kéne a Napba lőni, mert katasztrófát hoz ránk.
Hitler ő a magyar Hitler. Mienk egész Európa, minden fronton győzünk. Mindenki odavolt a lelkesedéstől aztán....
Ez lesz Magyarország sorsai is.
Szar ország vagyunk sok szar fideszes emberrel, Fidesz nélkül mosolygós Magyarországra van szükség, és egy magyar nürnbergi perre.
Eltűrni egy Orbánt, a korrupciót, a folytonos konfrontációt a világgal a stadionokat, azt, hogy a Führer haza mellé stadion épüljön?
Verje csak az Isten az országot, ha már ilyen buta lakói vannak.
Ja meg az sem semmi hogy a külföldiek szavazhatnak. ez is egy magyar baromság.
Orbán egy náci rasszista idegengyűlölő rezsim feje. Undorító! nicsen akkora büntetés ami jár neki.
Aki a Fideszre szavaz az eszetlen barom, valódi hívő vagy megtévesztett mindegy!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ti kamuztok, 2018.04.06 23:29

@liget1: "Törvénnyel kell betiltani a mecsetek és minaretek építését, a burka viselését Magyarország területén a 2018 Választások után."

Te öreg, ezzel teljes mértékben egyet lehet érteni bárkinek! :)))
Habár én Magyarországon csak fejkendős asszonyokat láttam, "burkában" még egyet sem! :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

liget1, 2018.04.06 23:06

Magyarország nem engedheti meg, hogy a muszlim migránsokon keresztül ránk kényszerítsék az Iszlám politikai rendszerét, ami már Nagy- Britannia területén működik. A sharia bíróságok már ott vannak. Az iszlám nagy erőkkel most támadja Németországot. Keresztény templomokat bontanak le és mecseteket építenek. Törvénnyel kell betiltani a mecsetek és minaretek építését, a burka viselését Magyarország területén a 2018 Választások után.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html