Lengyel-orosz szénháború robbanhat ki

Lengyelországban útlezárásokkal színezett tiltakozások kezdődhetnek az orosz szén importja miatt, miután a kormánypárt a választások előtt azt ígérte, hogy előnyben részesítik a hazai szenet a behozatallal szemben.
Barabás Júlia, 2020. január 18. szombat, 13:37
Fotó: Getty Images - Képünk illusztráció

A lengyel bányászok azt követelik az országot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártjától, hogy vessen véget az orosz szén importjának, és választási ígéretének megfelelően az lengyel hőerőművekben hazai szenet égessenek el - írta a gazeta.pl. A bányászok szakszervezete emlékeztet arra, hogy mielőtt a PiS hatalomra került, Jaroslaw Kaczynski pártelnök bírálta az importot, mint mondta:  "Lengyelország több szenet vesz, mint amennyit elad".

Az elkeseredett szénbányászok azzal fenyegetőznek, hogy úttorlaszokat fognak építeni a határokon, hogy kikényszerítsék az import leállítását. A hazai bányákban egyre rosszabb a helyzet: egy hónapon belül elfogyhatnak azok a tárolóhelyek, amelyeken a kibányászott, de eladhatatlan szenet felhalmozzák. A Boleslaw Smialy bányában például közel 120 ezer tonna szén hever a lerakókban, mivel a hazai erőművek nem veszik át a lengyel szenet.

Az egyik ellenzéki parlamenti képviselő feltette a kérdést a kormánynak, hogy mennyi nyersanyagot visznek be Lengyelországba Oroszországból. A válaszból kiderült, hogy a PiS-kormány hatalomra kerülése óta 36 millió tonna szenet importáltak. A bányászszakszervezet Mateusz Morawiecki kormányfőnek írt levelében követeli, hogy a kormány lépjen közbe ebben az ügyben. Elfogadhatatlannak tartják, hogy éppen az állami vállalatok importálják az orosz szenet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ghanima, 2020.01.19 18:11

Nem is értem lengyel barátainkat, a keményen dolgozó bányászokat: hiszen boldog örömmel megválasztották Orbán barátját és harcostársát, aki láthatóan egyetért magyar barátjával. Ne azt nézzék, amit mondok, hanem azt, amit teszek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html