Az újvidéki Felső Bíróság elutasította egy nyugdíjas keresetét, amelyben ki nem fizetett nyugdíját követelte az államtól - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. A döntést azzal indokolják, hogy a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap (PIO) nem sértett törvényt azzal, hogy több mint egy éven át kevesebb nyugdíjat utalt a felperes J. M.-nek.

A csökkentett nyugdíjak kifizetése az ideiglenes nyugdíjcsökkentésre vonatkozó törvény alapján történt, az alperes PIO köteles volt a törvénnyel összhangban eljárni, ezért nem terheli felelősség amiatt, hogy a csökkentett nyugdíjat folyósította - foglalt állást a bíróság.

A palánkai Alapfokú Bíróság tavaly decemberben hozta meg azt az elsőfokú ítéletet, mely szerint az PIO-nak kártérítést kell fizetnie J. M.-nek, amiért csökkentett nyugdíjat folyósított neki a nyugdíjak ideiglenes elszámolási módjára vonatkozó törvény alapján. E szerint az ítélet szerint az alapnak kamatostul ki kellett volna fizetnie J. M. számára azt a különbséget, amennyivel csökkentették a nyugdíját a 2015. december 9-e és 2017. december 31-e közötti időszakban.

Itt a válasz

Az ellenzéki parlamenti képviselőkön keresztül fog indítványt benyújtani a Nyugdíjasok Szakszervezete, hogy a nyugdíjkérdést megoldják, és amennyiben az alkotmánybíróság áprilisig nem foglal állást, akkor a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak - jelentette ki Mihajlo Radovic, a szakszervezet illetékese.

Már májusban egyenként bűnvádi feljelentést tesznek az alkotmánybíróság bírái ellen, különösen az elnöknő és a jelentéstevő bíró ellen - magyarázta Radovic. Szerintük a nyugdíjcsökkentésről szóló törvény nem írhatta felül a rendszerszintű törvényt, sem a közigazgatási eljárásról szóló jogszabályt.

Radovic emlékeztetett, hogy számos bíró halasztotta el az ítélethirdetést, mert az államfő reakcióját várják és figyelmeztetett, hogy megengedhetetlen, hogy a végrehajtó hatalom beleavatkozzon az igazságszolgáltatás munkájába.