Újabb kudarc az áfacsökkentéssel

Lenyelték a szállodák az áfacsökkentést Szlovákiában - újabb bizonyítékául annak, hogy nehéz áfacsökkentéssel olcsóbb termékekhez, szolgáltatásokhoz juttatni a népet.
Barabás Júlia, 2019. január 17. csütörtök, 08:02
Fotó: Napi.hu

A tavalyi 20-ról 10 százalékra csökkent a szálláshely-szolgáltatások áfakulcsa Szlovákiában 2019. január 1-jétól, amitől a javaslat beterjesztői azt remélték, hogy a szlovákiai családok olcsóbban jutnak hozzá a szállodai szolgáltatásokhoz. Mára azonban kiderült, hogy a módosításon csak a szállodatulajdonosok nyernek - írta a pozsonyi Új Szó.

Az áfacsökkentés ugyan jó hír, akik azonban arra számítanak, hogy ennek köszönhetően olcsóbban jutnak hozzá a szállodák szolgáltatásaihoz, azoknak csalódniuk kell. A kisebb adókulcsot a hotelek arra használják fel, hogy csökkentsék az elmúlt időszakban megugrott költségeiket, vagyis a lakosság nem számíthat alacsonyabb árakra - nyilatkozta Silvia Hallová, a Grant Thornton tanácsadó társaság adószakértője.

A szakemberek szerint mára beigazolódtak a szállodaiparban vállalkozók korábbi előrejelzései. Rastislav Amrich, a Kassai Szállodaszövetség (KHA) igazgatója például már a múlt hónapban bevallotta, hogy az áfacsökkentés csak kompenzálja a szállodák eddigi többletköltségeit, amelyeket a kormány szociális csomagja által kiváltott béremelések és az európai méretekben is rendkívül magas licencdíjak okoznak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.01.17 14:50

Magyarországon is eddig minden áfacsökkentést azonnali áremeléssel kompenzáltak a vállalkozások, egyik áfacsökkentés sem járt tényleges tartós árcsökkenéssel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html