Újra kötelező lehet katonának lenni a szomszédban

Szlovénia ismét bevezetheti a sorkatonai szolgálatot, amennyiben nem tudja megnövelni a fegyveres erők hivatásos katonáinak létszámát - derült ki a védelmi minisztérium hosszú távú terveire vonatkozó, úgynevezett Fehér Könyvből, amelyet kedden mutatott be a parlament felsőházának, a Nemzeti Tanácsnak.
Domokos László, 2020. január 22. szerda, 09:22
Fotó: Shutterstock

A dokumentum szerint - amely két évig készült - Szlovénia a következő 15 évben a jelenlegi 7100 fős hivatásos és tartalékos katonákból álló állományát fokozatosan növelné, 7500 hivatásos és 1500 tartalékos katonát szeretne tartani.

Ha ezalatt nem sikerül megfelelő számú hivatásos katonát alkalmaznia, Szlovénia fontolóra veszi a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését - idézte az MTI hírét az atv.hu.

A tervek szerint az ország 2025-re a GDP 2 százalékát költi védelmi célokra, a jelenlegi 1,01 százalék helyett.

A dokumentum arról is rendelkezik, hogy a hadseregnek képesnek kell lennie létrehozni két közepes zászlóaljat, amely majd részt vesz a NATO-missziókban. 2018-ban a 800 fős szlovén NATO-zászlóalj a harckészültségi ellenőrzés (CREVAL) során nem felelt meg az elvárásoknak, emiatt a kormány akkor felmentette a hadsereg vezérkari főnökét és helyettesét is.

HOZZÁSZÓLÁSOK