Az alcím részletesebben is megmagyarázza a címlapot, amelyen a náci karlandítést bemutató óriásira nőtt magyar miniszterelnököt három apró figura, Orbán Viktor szlovéniai szövetségese, a Szlovén Demokratikus Párt (SDS) politikusai védik testükkel: "Az autoriter Magyarország és a demokratikus Európa közötti konfliktusában az SDS a távoli keletet választotta" - derül ki a lap cikkéből.

A cikk szerzője szerint Orbán Viktor miniszterelnök kilenc év alatt lerombolta Magyarországon a demokratikus intézményeket, a független bírósági, és az iskolarendszert, a független sajtót, valamint gyűlöletpolitikát folytatott, mindezt populista jelmezbe csomagolva. Hangsúlyozzák az írásban azt is, hogy ez idő alatt végig a legnagyobb európai parlamenti tömörülés, az Európai Néppárt (EPP) támogatását élvezte.

A baloldali lap rámutat: mindez úgy következhetett be, hogy a kontinens legerősebb politikusai - köztük Angela Merkel német kancellár - továbbra is Orbánék mellett állt, ami a magyar politikust felbátorította és politikájával áttörte a normalitás falát és általánosan elfogadottá vált.

A Mladina hetilap szerint mindez egy politikai bizniszen alapult, mivel Orbánék több, mint tíz szavazatot tudtak szállítani az EPP frakciójába, és ez roppant fontos a néppárt számára, hogy a térségben fenntartsa befolyását. Orbán az EPP számára a kényelmes kormányzás lehetőségét adta meg, míg cserébe nem ellenezte Orbán autokratikus rendszerének kiépítését Magyarországon. A cikk apropóját az adja, hogy a Fidesz néppárti tagságának csak a felfüggesztéséről döntöttek szerdán, kizárásukat pedig már a szavazás előtt is ellenezte a szlovén szövetséges SDS.