Az Egyesült Királyságban élő cseh állampolgároknak éppen hogy csak egy évük maradt arra, hogy letelepedett státuszt szerezzenek, amelynek birtokában a brexit után is ott maradhatnak - írta a Radio Praha. A koronavírus-járvány miatt sokuknak veszélybe került a terve, hogy benyújtja a kérelmét ezzel kapcsolatban, részben mert munkahelye billeg, részben mert a hatóságok fél gőzzel végzik a munkájukat.

A szigetországban 37 ezer cseh kapta meg a letelepedett státuszt - mondta Tomás Petrícek külügyminiszter. Bár a járvány alatt be lehet nyújtani egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével is a kérvényt, nincs lehetőség konzultációra, így a kérelmezők nem tudnak információt szerezni azokról a részletekről, amelyek nem világosak a számukra. A cseh kormány a nagykövetségen és más képviseleteken keresztül igyekszik segítséget nyújtani nekik.

Összesen 80-90 ezer cseh élhet Angliában, így még legalább 40 ezernek kellene megszereznie a tartós ott tartózkodást lehetővé tevő papírt. A prágai kormány ugyan nem tudja, hogy közülük hányan nyújtottak be kérvényt, de úgy számolnak, hogy többségük a szigetországban akar maradni. Nem számítanak tehát tömeges hazatérésre, de arra intik a kint lévőket, hogy ne kapkodják el a döntést, mert ha haza akarnak települni, az is adminisztrációval jár, és az ügyintézésre véges kapacitása van a külügyi apparátusnak.