A tőle megszokott nyugalommal vette tudomásul Angela Merkel német kancellár, hogy terrorveszély miatt az utolsó pillanatban elhalasztották a holland és a német foci válogatott hannoveri meccsét, amelyre hivatalos volt. Nem mindenki vette tudomásul ilyen hidegvérrel a kellemetlenséget. Az egyik tévécsatorna például egy német zászló előtt keresztbe tett gépfegyverekkel illusztrálta a hírt.

A stadionban gyülekező szurkolók pánikszerű kitessékelése ráébresztette a németeket, hogy nem csupán Párizs, hanem az ő országuk is a terroristák célpontjai között szerepel - írja a Financial Times háttérelemzése. Ez nem jó hír Merkelnek, aki nehéz meccset vív a német közvéleménnyel, hogy meggyőzze az embereket a bevándorlókkal kapcsolatos megengedő politikája helyességéről.

Rászállhatnak

A párizsi terrorakció növeli a kancellár elleni populista támadások veszélyét - összegezi a helyzetet Carsten Nickel, a Teneo Intelligence politikai kutatóintézet szakértője. A német közvéleményhez is eljutnak a nemzetközi bírálatok, élükön a kelet-közép-európai kormányok beszólásaival.

Az új lengyel pénzügyminiszter, Antoni Macierewicz óriási hibának minősítette azt a felvetést, hogy országában egy muzulmán közösség alakuljon ki a kötelező menekültbefogadási kvóták nyomán. Rachida Dati korábbi francia igazságügyi miniszter úgy látja, hogy a német kancellár ítélőképessége csődöt mondott, amikor kinyitotta országa kapuit a bevándorlók előtt. Ahol nincs biztonság, ott nincs szabadság - fejtegette.

Összezárnak

Ugyanakkor hazájában rövid távon a kormány erősödését várják a terrorfenyegetés erősödése nyomán. Meglepne, ha a vezető pártok népszerűsége nem emelkedne - mondta Manfred Güllner, a Forsa közvélemény-kutató intézet vezetője. Ez történt ugyanis a 2001. szeptemberi New York-i terrortámadás után is.

A belső összetartás erősödésére utal, hogy Merkel legnagyobb vitapartnere, a bajor CSU-t vezető Horst Seehofer leállította egyik beosztottját, Markus Söder tartományi pénzügyminisztert, aki arról beszélt Párizs után, hogy most már aztán le kell állítani az illegális bevándorlást Németországban. Főnöke világossá tette, hogy nem óhajt összefüggést keresni a terrorizmus és a menekültválság között.

Az ellenzék már nem olyan elnéző, mint a szavazók és a párttársak. Az euroszkeptikus Alternatíva Németországért példabeszéddel "támad": Ha bezárjuk az ajtót és az ablakokat, akkor megnehezítjük a betörők dolgát. A lezárt határok ugyanígy megnehezítik a terroristák dolgát. A párt támogatottsága a nyári öt százalékról nyolc százalékra ugrott az ősz végére.

Mi lenne, ha?

A kancellár a párizsi katasztrófa ellenére tarja magát a "nyitott kapuk" politikájához, arról beszélt, hogy az Európába érkezők többsége éppen a terror elől menekül. Ezzel együtt az elmúlt hetekben a CDU/CSU képviselőinek nyomására számos engedményt tett: például felgyorsítják a sikertelen menekültkérők kiutasítását, korlátozzák a családok Európába hozásának lehetőségét. A kancellár gőzerővel dolgozik azon az uniós terven, amely Törökország - a bevándorlók egyik fő kiindulópontja - segítségével oldaná meg a problémát.

Nyilvánvaló, hogy bármilyen komoly muzulmán terrortámadás német földön hasonló drasztikus intézkedéshez vezetne, mint Franciaországban, ahol három hónapos rendkívüli állapotot vezettek be. Ugyanakkor egy német tragédia nélkül is erősödhet a kapcsolat az emberek fejében az erőszak és a bevándorlás között.

Ne dőljünk be!

Ennek adhat hátszelet az a bizonyos útlevél, amelyet az egyik terrorista mellett találtak, amely szerint az illető szíriai menekültként jutott volna be Európába idén ősszel. A hatóságok ugyanakkor óvatosságra intenek. Az Iszlám Állam ismert arról, hogy bármilyen trükkel hajlandó lenne kiélezni az európai menekültválságot - mondja Heiko Maas német igazságügyi miniszter.

A terroristák főként hazai születésű muzulmánok közül kerülnek ki. A szíriai-iraki háborús övezetbe 750 német állampolgár jutott el, akik közül 250 tért haza. Közülük 70-en vettek részt harcokban. A helyzet végül is úgy áll, hogy minél tovább tart a terroristaveszély Európában, annál nehezebben lesz képes Merkel ellenállni azoknak, akik a határok szigorúbb ellenőrzését követelik.