Tízszázalékos béremelés jön Lengyelországban

Lengyelországban minden korábbinál súlyosabb munkaerőhiány alakult ki, ami hatással lesz a bérek emelkedésére. A munkanélküliség ráta hat százalék alá csökkenhet.
Barabás Júlia, 2018. március 14. szerda, 06:40
Fotó: Pixabay

Lengyelországban 2017. negyedik negyedében 51,1 százalékkal több üres munkahely volt, mint egy évvel korábban - idézte a lengyel statisztikai hivatal (GUS) adatait a Business Insider Polska. Mi több, a vizsgált időszak végén, az adatgyűjtés lezárulta után még több mint 24 ezer betöltetlen munkahely keletkezett.

A szabad munkahelyek elsősorban a magánszektorban (87,2 százalék), illetve a több mint 40 alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál (46,3 százalék) keletkeztek. A legtöbb állást az ipari feldolgozást (25,6 százalék) végző helyeken, a kereskedelemben, az autójavító szolgáltatóknál és az építkezéseken (15,2 százalék) kínálták.

Ez a helyzet természetesen nyomást gyakorol a bérekre, amit a Lengyel Nemzeti Bank jelentése is előre jelez. A vállalati szektorban a fizetések növekedése az év vége előtt elérheti a 10 százalékot. Ráadásul a munkanélküliségi ráta az idei év első felében valószínűleg nem éri el a 6 százalékot sem.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK