Többet költenek az amerikaiak

Nőttek az amerikai személyi kiadások januárban és emelkedett a személyi jövedelem is - ismertette legújabb becsült adatait az amerikai kereskedelmi minisztérium.
MTI, 2014. március 3. hétfő, 15:09
Fotó: Napi.hu

Januárban havi bázisú alapon a személyi kiadások 0,4 százalékkal, a személyi jövedelmek 0,3 százalékkal emelkedtek. A piaci elemzők 0,1 százalékos, illetve 0,2 százalékos növekedésre számítottak.

A minisztérium közleménye szerint a jövedelmek változását több egyszeri tétel is befolyásolta. Módosítottak bizonyos szövetségi szociális juttatásokon, és az év elején fizetésemelést kaptak az állami hivatalnokok és a hivatásos katonák is.

A reálértéken kalkulált lakossági fogyasztás januárban 0,3 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet 0,2 százalékkal bővült, a nem tartós fogyasztási cikkek iránt 0,7 százalékkal csökkent, a szolgáltatások iránti kereslet 0,8 százalékkal erősödött.

A lakossági fogyasztói árindex szintén emelkedett, 2014 januárban 0,1 százalékkal.
2013 decemberében a személyi kiadások 0,1 százalékkal bővültek, míg a személyi jövedelem szintje abban a hónapban nem változott. 2013 egészében a kiadások 3,1 százalékkal, a jövedelem 2,8 százalékkal nőtt 2012-höz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK