Nagyon optimista a török kormány: nem lesz recesszió

A török pénzügyminisztérium azzal számol, hogy sikerül elkerülni az idén a gazdasági visszaesést, a GDP minimálisan nő, jövőre pedig már jelentős bővülés lehet - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. szeptember 30. szerda, 10:40
Fotó: Flickr

A pénzügyminisztérium előrejelzése szerint a hazai össztermék (GDP) az idén 0,3 százalékkal, jövőre pedig már 5,8 százalékkal nő. A prognózis ugyanakkor csak 3,7 százalékos jövő évi gazdasági növekedést valószínűsít arra az esetre, ha elhúzódna a koronavírus-járvány.

A minisztérium az eddig vártnál nagyobb idei és jövő évi fogyasztói áremelkedést jósol: az idei számot 8,9 százalékról 10,5 százalékra, a jövő évit pedig 6,2 százalékról 8 százalékra változtatta.

Számításaik szerint az államháztartási hiány a GDP 4,9 százaléka lesz 2020-ban, majd 2021-ben 4,3 százalékra csökken.

A koronavírus-járvány komolyan visszavetette a török gazdaságot. A GDP 9,9 százalékkal esett vissza a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az első negyedévben még 4,5 százalékos növekedést regisztráltak.

Csütörtökön a török jegybank 2018 szeptembere óta először kamatot emelt, hogy megállítsa a nemzeti valuta árfolyamgyengülését és mérsékelje az inflációs nyomást.

HOZZÁSZÓLÁSOK