Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Walmart, a világ legnagyobb áruházlánca július utolsó előtti hetében kötelezővé tette az arcmaszk viselését a hipermarketjeiben. Ez alól elvileg csak olyanok kaphatnak kivételt, akiknek egészségügyi okok miatt nem tanácsos maszkot hordaniuk. Az USA-ban további 27 boltlánca vezetett be hasonló szabályt - emlékeztet a Business Insider. Ugyanakkor egy a sajtóhoz kiszivárgott belső céges tréningvideón az látható, hogy a menedzsmentnek nem tanácsolják a szigorú fellépést azokkal szemben, akik minden indok nélkül megtagadják a maszk felvételét.

Az udvarias megfogalmazás úgy szól, hogy a dolgozóknak azokat is ki kell szolgálniuk, akik nem hordják ezt a védőeszközt. A Walmart szóvivője, Delia Garcia csak annyival kommentálta a sajtóhoz eljutott videót, hogy meg akarják előzni a dolgozók és a vásárlók közötti fizikai összeütközést a maszkviselés körüli viták esetleges kiéleződése esetén. Az áruházláncnál egyébként "egészségügyi követek" dolgoznak, akik a boltok bejáratnál figyelmeztetik az érkezőket a maszk felvételére.

Csak semmi erőszak

Ezeknek a dolgozóknak az utasítása úgy szól, hogy ha indokolatlannak látják a maszkviselés megtagadását, akkor ne állják útját a vevőknek, hanem szóljanak a főnöküknek. Ugyanakkor a vállalat nem zárja ki, hogy szükség esetén igénybe venne segítséget a maszkviselés kikényszerítéséhez. A cég szóvivője elárulta, hogy időnként a rendőrséghez kell fordulniuk a kialakuló viták miatt.

Stuart Appelbaum, Kiskereskedelmi, Nagykereskedelmi és Bevásárlóközpont-szövetség elnöke egyenesen kifogásolja, hogy a boltok nem kényszerítik rá a vevőiket a maszk hordására. Ha az áruházak nem tudják elérni a fegyelmezett viselkedést, akkor az egész nem több PR-akciónál, azaz nem szolgálja a fertőzés terjedésének akadályozását. A Walmart nem kommentálta ezt a bírálatot a Business Insidernek és nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a biztonsági személyzet milyen utasítást kapott a maszkviselést megtagadó vásárlókkal szembeni fellépéssel kapcsolatban.

Javuló bizalom

A Gallup július eleji felmérése szerint az amerikaiak egyre jobban elfogadják azt, hogy maszkot kell viselniük. Az emberek 85 százaléka azt mondja, hogy hordják ezt a védőeszközt és csak 11 százalékuk szerint felesleg felvenniük. A Walmart tapasztalatai megerősítik ezt: a szóvivő beszámolója szerint vevőik túlnyomó többsége kész teljesíteni az árházlánc maszkviselési szabályát.

Ugyanakkor a személyzet több esetről is beszámol, amikor erőszakos konfliktusba kerültek olyanokkal, akik megtagadták a maszkviselést. A közösségi médiában terjedő videókon látható, amint maszkellenes "aktivisták" akcióznak. Például egy arizonai hölgy az egyik áruházláncban összezúzza a maszkviselésre figyelmeztető táblát, egy férfi egy másik áruházban leült a földre maszk nélkül, megtagadva, hogy távozzon. Egy 19 éves McDonald"s-alkalmazottat megütöttek, miután a maszk felvételére kért egy vendéget. Az egyik vita odáig fajult, hogy a bolt biztonsági embere paprikasprayjel volt kénytelen védekezni a rá támadó feldühödött vevővel szemben.