Tovább esik az ukrán gazdaság

Ukrajnában 5,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék a harmadik negyedévben 2013 azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest pedig 2,1 százalékos volt a visszaesés - közölte az ukrán statisztikai hivatal csütörtökön.
MTI-Eco, 2014. október 30. csütörtök, 16:14

A Világbank legutóbbi, októberi előrejelzése szerint az ukrán gazdaság várhatóan 8 százalékkal zsugorodik az idén. A kijevi vezetés 6,5 százalékos visszaeséssel számol.

Ukrajna legsúlyosabb válságát éli át azóta, hogy 1991-ben független országgá vált. A volt szovjet köztársaság 2000-től a 2008-as világgazdasági válságig még a térség legdinamikusabban fejlődő gazdaságai közé tartozott.

A tavaly ősszel kirobbant, Európa-párti tüntetések következtében idén februárban megbukott Viktor Janukovics, Ukrajna oroszbarát elnöke, majd márciusban Oroszország magához csatolta az addig Ukrajnához tartozó Krím félszigetet. Utána kitört az új ukrán vezetés ellen lázadók fegyveres felkelése, amelynek következtében több mint 3700 ember vesztette életét, valamint megbénult a javarészt Kelet-Ukrajnában működő nehézipar.

Az ukrán gazdaság 2011-ben még 5,2 százalékkal bővült, a következő évben pedig 0,2 százalékkal, míg tavaly stagnált, azaz nulla százalékos volt a növekedés.

HOZZÁSZÓLÁSOK