Tovább szakad a francia jobboldal

Tovább hasad a jobbközép Köztársaságiak nevű francia párt. Az Emmanuel Macron francia államfő politikáját és a kormányt támogató 19 jobboldali képviselő Agir (Cselekedni) néven vasárnap új pártot alapított - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2017. november 26. vasárnap, 17:39
Fotó: AFP

Egyre nagyobb válságban van a francia jobboldal legmeghatározóbb pártja a Köztársaságiak (Les Republicains). Vasárnap a párt 19 parlamenti képviselője jelentette be, hogy kiválnak és új tömörülést hoznak létre. A Le Figaro című napilap honlapján vasárnap közzétett írásukban elhatárolódtak eddigi pártjuktól, amely szerintük egyre inkább "identitási, tekintélyelvű, euroszkeptikus és ultrakonzervatív" irányvonalat követ.

Az új párt Franck Riester, a Konstruktívak frakcióvezetőjének szervezésében alakult meg, akit a Köztársaságiak a közelmúltban kizártak a soraikból a kormánypolitika támogatása miatt.

"A mi feladtunk és felelősségünk, hogy hasznosak legyünk és hozzájáruljunk ahhoz, hogy ez az ötéves mandátum siker legyen Franciaország számára" - írták a pártalapítók, akik támogatják a jobboldali miniszterelnök, Edouard Philippe által vezetett kormány több reformját is.

"Ugyanakkor szabadok vagyunk, mi leszünk az az erő, amely a centrumban és a jobboldalon megvédi a liberális, szociális, európai, humanista és reformista értékeket (..) Ha szükséges, ellenzékként is fel fogunk tudunk lépni minden alkalommal" - folytatták a bejelentésüket a képviselők.

Anélkül, hogy megneveznék a Köztársaságiak december 10-i elnökválasztásán legesélyesebbként induló Laurent Wauquiez-t és programját, az aláírók jelezték, hogy nem értenek egyet volt pártjuk új "identitási, tekintélyelvű, euroszkeptikus és ultrakonzervatív" irányvonalával, és elleneznek minden közeledést a Marine Le Pen vezetette Nemzeti Fronttal.

"Úgy látom, hogy ez egyre inkább kezd hasonlítani egy opportunista gyülekezetre, amely eléggé távol áll a politikai elképzelésemtől" - mondta a CNews hírtévének vasárnap Laurent Wauquiez, a jobboldal várható új vezetője, aki jelenleg a második legnagyobb francia régió, a 8 millió lakosú Auvergne-Rhone-Alpes elnöke. Szerinte volt pártársai a "centrális holtághoz" csatlakoztak.

A jobbközép pártból a közelmúltban kizárt miniszterek, Gérald Darmanin és Sébastien Lecornu, valamint a Konstruktívak frakciójának társalapítója, Thierry Solere ugyanakkor nem az új párthoz, hanem közvetlenül Emmanuel Macron Köztársaság lendületben (LREM) nevű mozgalmához csatlakoztak, és ezt be is jelentették vasárnap a Le Journal du Dimanche című hetilapban. Bruno Le Maire gazdasági miniszter már a választásokat követően kilépett a Köztársaságiaktól és csatlakozott az elnöki mozgalomhoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK