Továbbra is négy százalék marad a szerb alapkamat

A szerb jegybank (NBS) továbbra is 4 százalékon tartotta az alapkamatot csütörtökön, ami azt jelenti, hogy 13 hónapja nem változtatott az irányadó rátán.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 10. csütörtök, 13:07
Fotó: Reuters

Az NBS közleménye szerint a döntésnél a középtávú inflációs előrejelzéseket vették figyelembe - írja az MTI.

Az előző hónapban a szerbiai nemzeti bank a nemzetközi áru- és pénzügyi piac bizonytalanságaival indokolta azt, hogy nem változtatott az alapkamaton, ezt az indoklást csütörtökön megismételte. Közölték, bizonytalanságot okoz a nyersanyagok, főleg a nyersolaj világpiaci árának a mozgása, a nemzetközi pénzügyi piac legnagyobb bizonytalanságait viszont elsősorban a vezető központi bankok, az amerikai központi bank szerepét ellátó Fed és az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájának eltérései okozzák, ezek pedig hatással lehetnek a Szerbiához hasonló feltörekvő országokba irányuló tőkemozgásra. (Nem módosították a román alapkamatot.)

Az előrejelzések szerint az infláció a következő időszakban is 3 százalék körül alakul, amelytől mindkét irányba másfél százalékponttal lehet eltérni. A júniusi infláció 3,6 százalékos volt, a júliusi eredményeket később közlik.

A központi bank legközelebb szeptember 7-én tart kamatdöntő ülést.

HOZZÁSZÓLÁSOK