Trump döntését elítélték az ENSZ-ben - Magyarország tartózkodott

Az ENSZ Közgyűlése 128 támogató és kilenc ellenszavazattal, 35 tartózkodás mellett csütörtökön elfogadta a Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését elítélő határozattervezetet. Huszonegy állam nem vett részt a voksoláson.
K. Kiss Gergely, 2017. december 21. csütörtök, 22:24
Fotó: Napi.hu

Nemmel szavazott az Egyesült Államok és Izrael mellett Guatemala, Honduras, Togo, Mikronézia, Nauru, az óceániai Palau és a szintén óceániai Marshall-szigetek - idézi az MTI.

Az ENSZ-közgyűlés annak ellenére fogadta el a határozatot, hogy Trump előző nap az amerikai támogatások megvonásával fenyegette meg a testületben ellene szavazó államokat.

Az ENSZ Közgyűlésének határozatai jogilag nem kötelezőek, de nagy politikai súlyuk van.

A határozat "érvénytelennek és semmisnek" nyilvánította az amerikai elnök döntését, amellyel Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el.
A közgyűlés vitájában az amerikai ENSZ-nagykövet újfent azzal fenyegette meg a 193 tagországot és az egész világszervezetet, hogy amennyiben megszavazzák Trump döntésének elítélését, Washington megvonja a támogatást.

Nikki Haley leszögezte: az ENSZ egyetlen voksolása sem változtat az Egyesült Államok döntésén, miszerint áthelyezi nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, mert "ez a helyes lépés".

Kifejtette: az Egyesült Államok "úgy fog emlékezni erre a napra, mint amelyen támadás érte a közgyűlés részéről azért, mert szuverén nemzetként gyakoroltuk jogunkat". Hozzátette: "emlékezni fogunk erre a napra, amikor majd ismét felkérnek bennünket, hogy a világ legnagyobb támogatójaként fizessük be hozzájárulásunkat az ENSZ-nek".

A voksolás előtt Jemen ENSZ-nagykövete "minden békeszerető országot" arra szólított fel, hogy szavazza meg az elítélő határozattervezetet. A nagykövet "a palesztin nép és az arab nemzetek jogai és a világ valamennyi muszlim és keresztény embere otromba megsértésének" nevezte Trump elnök Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését. Szerinte az amerikai döntés a nemzetközi jog megsértése is.

Az első kommentárok szerint az ENSZ-közgyűlés határozata ugyan győzelmet jelent a palesztinok számára, ám örömükbe üröm vegyülhet, ugyanis az igenlő voksok száma jóval kevesebb, mint amennyire számítottak. A tartózkodók és a voksoláson részt nem vett államok magas száma szakértők szerint egyúttal azt is jelezte, hogy Washington fenyegetőzései és nyomásgyakorlásai nem maradtak hatástalanok.

Bogyay Katalin magyar ENSZ-nagykövet az MTI kérdésére elmondta: a voksoláson Magyarország tartózkodott. A hivatalosan szavazatmagyarázatnak nevezett rövid felszólalásában azt hangsúlyozta: Magyarország nem kommentálja az Egyesült Államok külpolitikai döntéseit, álláspontja a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatban nem változott.

A nagykövet arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy az Európai Unió tagjai közül tartózkodott még Csehország, Horvátország, Lengyelország, Lettország és Románia is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.12.22 10:13

"128 támogató és kilenc ellenszavazattal, 35 tartózkodás mellett"

A cionizmus egyik utolsó bástyája vagyunk tehát. Boxos, feleségverő vezérünk pedig Rákosi méltó utódja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.12.22 07:30

Az ENSZ-nek semmi köze hozzá, hogy az USA hova teszi a nagykövetségét. Az ENSZ egy elaggott, pénznyelő, ostoba és bürokratikus élősködő szervezet lett, tele elnehezedett, elhülyült, bürokratákkal, akik semmire sem jók. Az ENSZ-re immáron semmi szükség nincsen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.12.22 03:08

Trump egy röhejes bohóc, a háttérhatalom utolsó szánalmas kísérlete.

Ki az uborkagörbület-szabályozgató, Titanicként süllyedő bohóc-EU-ból!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html